Банкеръ Daily

Акад. Ангел Гълъбов:

Коронавирусът е разгадан, до месец ще бъде овладян

Акад. Гълъбов, какво показва актуалната карта на военните действия, които човечеството води срещу китайския коронавирус, в самия Китай, например, той отстъпва?

COVID-19 е името на заболяването, а вирусът се нарича SARS-CoV-2, причинител на тежък остър респираторен синдром от семейството на коронавирусите. Много интересна за широката публика е разликата в симптоматиките на COVID-19 и на познатия грип, защото тук се правят много грешки. COVID-19 е заболяване, много различно от грипа. При грипа самото название идва от „сграбчване“ – всичко започва изведнъж. Инкубационният период е 1-2 дни, след като го разтресе, още същия ден човек вдига температурата доста високо, започват главоболие, болки в мускулите, кашлицата идва след още ден-два. Не такъв е случаят с коронавирусният COVID-19. При него инкубационният период се твърди, че е около 14 дни, но вече има становища, че може да е до 30 дни.

Може би това е коварството на този вирус?

Това е едно от неговите коварства. За него е характерно наличието на три симптома. Първо - появяват се известни проблеми с дишането, то се учестява. Второ - кашлицата се появява веднага и се усилва стъпаловидно. Трето - температурата започва отначало и се увеличава бавно - до 39.5 градуса. Вижда се сериозна разлика с грипа.

Той, всъщност, не е ли от семейството на грипните заболявания?

Грипните вируси са друго семейство. Двете имат рибонуклеинова киселина като носител на генома, но при грипният вирус се касае за една състояща се от осем сегмента нишка, която не е способна да предизвика самостоятелна инфекция. При коронвируса нишката е инфекциозна. Има и друга разлика. Сезонните грипове  H1N1 (т. нар. „свински грип“) и H3N2 (хонконгският, който от 1968 г. поразява наред и е причинител за около 95 процента от грипните заболявания) се разпространяват в дихателния тракт, но не много дълбоко. При "птичия" - H5N1 (когато 60 на сто от заболелите починаха), атаката беше при по-дълбоки рецептори. Коронавирусът остро навлиза навътре, има рецептори дълбоко в дихателното дърво и поразява много активно алвеолите, което често води до смърт. 

Да не гледаме само резултативно на проблема, какъв е произходът на този китайски коронавирус, с какво той е уникален и толкова страшен?

Произходът е отчасти изяснен, но не напълно. В природата се съхранява в прилепи, които не заболяват от него, но пък са храна в Китай. Смята се, че за да премине от прилепите в човека, коронавирусът е минал през посредник, най-вероятно един люспест домашен любимец, наречен панголин. Попаднал в организма на панголина, вирусът претърпява промени и добива афинитет към хората, заразявайки от човек на човек, става "човеколюбив" и с много лесна форма на предаване.  Да напомним, "птичият грип" поразяваше чревния тракт. При него страдаха главно хора, свързани с отглеждането или продаването на птици, смъртността беше много висока, но заболяването не се предаваше на други хора. Това също е важна разлика.

Един социален разрез показва, че коронавирусът налита на възрастни хора и сякаш малко повече на мъже.

Вярно е. Този въпрос засяга имунната система и никак не е ясно, защо почти не засяга децата - до 30-годишна възраст заболяванията са голяма рядкост. Заразяват се най-много хора над 60 години, особено със сърдечно-съдови и ендокринни заболявания. И това е изненадата, при грипа не е така, там децата са най-уязвими.

Да видим как стои проблемът в очите на ваши колеги. Започваме с български специалист. Проф. Кантарджиев смята, че грипът крие повече рискове от коронавируса, а говори и за ку-треска, която е още по-опасна.

Имам друго мнение. Кантарджиев е бивш мой кръжочник, познавам го, той не е вирусолог, нито епидемиолог, той е миколог – занимава се с инфекциозните гъбички. Иначе данните показват, че при жените смъртността е 2.6 на сто, а при мъжете 3.7 на сто. При грипа картината е друга, макар че България годишно губи от грипове и свързани заболявания по 2000 души, което е много тежък проблем. При сезонните грипове смъртността е под един процент, но са много масови. Докато коронавирусът е по-сложно заболяване и дава по-тежка пневмония.

Още две мнения на ваши колеги. Сръбският професор Несторович смята че SARS-CoV-2 е слаб вирус и с увеличаване на слънчевото греене витамин О ще се справи с него. Руснакът Нетьосов пък смята, че това е изключително устойчив вирус, който може да се установи трайно в организмите на вирусоносители.

В известен смисъл и двамата имат право. Слаб вирус е силно казано, но слънцето със сигурност ще изиграе положителна роля. Мнението на руския колега също е интересно, макар че тези вируси засега не са показали съществуване в латентност.

Докъде стигна високата наука в борбата с този нов противник?

По принцип хората вече добре разбраха как да се предпазват на битово ниво - миене на ръце, дезинфекциране на често употребявани предмети, слагане на маски. Но лечението е трудно. Трябва да е знае, че химиотерапията е открита първо, а инфекциозните заболявания, после влиза в употреба при раковите. Сега се работи по химиотерапията на това заболяване, търсят се противовирусни средства. И вече има пробив. В САЩ е открито лекуващо вещество. Фирмата Goliat в Сан Франсиско разработи препаратът Remdesivir, който показва ефективност при лабораторни опити. Това е нуклеотид и е извлечен неслучйно във фирмата, която се прочу с лекарството против хепатит С – едно знаменито постижение на науката, което лекува на 98 на сто. "Ремдезивир" е изпитан първо като средство срещу ебола, сега показва ефекти и срещу SARS-CoV-2. Намерили са и човек, който доброволно се е подложил на изследването – един от пътниците на кораба „Диамантена принцеса“, задържан заради коронавируса край Япония. В Китай също правят успешни опити за лечение - с едно средство за борба със СПИН. Това средство дава впечатляващи резултати срещу HIV вируса: от 30 млн. заразени - 20 млн. носят вируса, но не влизат в СПИН. Тези лекарства сега се пробват срещу коронавируса. Има и друг метод, все още спорен – за прилагане на кортизонови препарати. И още – евентуално лечение със серум от преболедували.

За съжаление у нас съществува безразличие към ваксините, има и антваксинанти, срещу грип ежегодно се ваксинират под 3 процента. Все пак очаквате ли коронавирусът скоро да бъде възпиран с ваксина?

Във Франция и Норвегия срещу грип се ваксинира 70 на сто от населението. А срещу коронавируса ще има отделна ваксина. Само 50 дни след началото на заболяванията, в САЩ създадоха нужния препарат и флакони с ваксината са изпратени за тестване. Смята се, че употребата ще започне още през април. Това е велико постижение.

Означава ли това, че за следващия грипен сезон всички ще могат да се ваксинират?

Разбира се.

На каква база се създаде обществената инфекция за наближаващ "армагедон" с този вирус?

Както и да е, вече се натрупа опит, в повечето държави се реагира адекватно. Само италианската ситуация е неясна Говори се, че там вирусът дълго циркулирал в безсимптомно състояние и се е разпространил на футболни мачове от най-ниските групи.

Значи апокалипсисът се отменя и до края на годината коронавирусът ще бъде и лечим, и предотвратяван?

Със сигурност.

Разговора води Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във