Банкеръ Daily

Писателят Владимир Зарев:

Коронавирусът е предупреждение срещу истеричната алчност на човека

Това не е случайно заболяване. Една вирусна инфекция страшно бързо се превърна в пандемия, а пандемията в неразрешим проблем за човечеството. Това е бич божи. Това е много сериозно предупреждение към човека“. Тази своя версия на случващото се в целия свят през последните месеци разви пред БНР писателят Владимир Зарев. Според него, ако човечеството не разчете предупреждението правилно, „тепърва ще пати много“.

„Това е предупреждение срещу истеричната алчност на човека, срещу този просташки материализъм, който залива цялото общество, срещу това, че парите се превърнаха в една от най-важните и единствени ценности... Щастието е много по-сложно и по-висше. Човек е щастлив, когато е здрав, обичан и обичащ, в хармония с другите и със себе си“, обясни той. 

Писателят допълни, че хората забравиха какво е справедливост. „Тя е изключително важно нещо, част от морала на човека, постиган с хилядолетия. Недопустимо е милиарди хора да тънат в бедност и тотална немотия. Това превръща човечеството в нещо взривоопасно и в един момент ще избухне. Забравихме величественото значение на простите и нужните неща - вкуса на водата, на хляба, цветовете на един изгрев“, посочи творецът. 

По думите на Зарев всички ние с нашето поведение и примирение сме подтикнали една такава зараза да ни напомни отново за човешките ни задължения и за високите морални стойности, за духовността. 

„Имам теория, че този вирус ни свързва с насилието, което бяхме забравили. Насилието на поразяващия страх и за живота ни, и за бъдещето ни благосъстояние. Неизвестността. Третата форма на насилие е отнемането на свободата да се срещаме с други хора. Свободата е форма на различие. Колкото по-свободен е един човек, толкова по-различен е. С тези маски ни е отнето правото да изразяваме себе си. Това уморява“, коментира още писателят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във