Банкеръ Daily

Общество и политика

Коронакризата показа липса на административен капацитет, подчерта президентът

Кризата, породена от коронавируса, показа липсата на административен капацитет заделените от държавата средства за справяне с последствията да достигнат до най-нуждаещите се. Именно затова, ако се постигне финансова децентрализация на местната власт, общините ще разполагат с повече ресурс, административна самостоятелност и сила да определят приоритетите и да реализират регионални политики в полза на хората. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в град Кресна в отговор на въпрос за икономическите последствия за местната власт и бизнеса, породени епидемията.

Президентът посочи, че кризата е показала недвусмислено, че са необходими по-решителни усилия за финансовата самостоятелност на общините. Той даде пример с община Кресна, която се сблъсква със сериозни проблеми и недофинансиране. По думите Радев, трябва да се създадат условия местните власти да оползотворят ресурсите и възможностите за развитие, които регионите предоставят.

Според прогнозите през есента не само в България, но и по света, предстоят най-тежките последици от кризата, когато реалната безработица ще се усети най-много. Затова трябва да се разгръща капацитета на държавата в социална и в информационна мрежа, за да се достигне до всички най-засегнати хора, малки и средни предприятия, подчерта президентът.

Той призова за механизми, които да компенсират гражданите от региона, заплашени да загубят работата си в търговските обекти, които ще затворят след изграждането на магистрала "Струма". Тези хора трябва да имат възможност за препитание, за което да се обособят подходящи места, отбеляза държавният глава. Той допълни, че икономиката в региона ще се засили не само чрез зеленчукова борса за реализиране на местната продукция, но и ако се създадат условия за преработването й, което ще осигури по-голяма добавена стойност.

Трябва да се издигне престижът на земеделското производство и разпространението на качествени български продукти, каза Радев по време на срещата си със земеделски производители от региона. И обърна внимание на необходимостта повече млади и предприемчиви хора да се занимават със земеделие у нас и да се създадат условия за това.

В Кресна президентът се срещна и с кмета на града Николай Георгиев и представители на ръководството на общината. Държавният глава беше удостоен с почетния знак на общината.

В храм-паметника "Свети Иван Рилски" в града Румен Радев и Неврокопският митрополит Серафим откриха паметна плоча за загиналите български войници в Балканската и Междусъюзническата война. Държавният глава отдаде почит към 500-те български офицери и войници, чиито кости се пазят в костницата на църквата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във