Банкеръ Daily

Общество и политика

Корнелия Нинова: Със заема Борисов ще покрива стари дългове и дефицит

Всеки ден оставане на това правителство е вредно. Това заяви в декларация от името на парламентарната група на БСП лидерът на левицата Корнелия Нинова по повод новия външен заем на България в размер на 5 милиарда лева.

"За десетгодишното управление на Борисов, той е взел общо 30 млрд.лв. заеми и изтъкна, че срещу тях имаме спад на качеството на здравеопазването, увеличаване на функционалната неграмотност на децата, увеличаване на неравенствата и все по-нездравословна околна среда. Премиерът на България ще бъде запомнен с честите смени на позицията си по един и същи въпрос според ситуацията на деня, но по един той е абсолютно последователен - погазване на парламентарната република и разграждане на държавността. За Борисов понятието разделение на властите и взаимен контрол между тях, е непознато. За десет години той не дойде да внесе поне един бюджет, да присъства поне на една актуализация на бюджета", посочи Нинова и допълни, че всички плащаме, за да може един човек да харчи еднолично, непрозрачно, безотчетно за своето политическо оцеляване.

 Нинова попита защо се е появила необходимост от нов дълг.

"Та нали само преди няколко месеца министър-председателят твърдеше, че въпреки кризата не се налага да взимаме нов заем, защото в резерва на държавата има девет милиарда лева. Към края на 2019 г. държавният дълг отнесен към брутния вътрешен продукт на България е около 20 процента. Само едно сравнение, при заклеймяваното от ГЕРБ, лошо управление на социалистите, дългът в края на 2009 г. беше 13 процента", коментира и отново попита защо е трябвало да се емитира дълг на международния пазар.

"Специалисти казват, че много по-полезно за българската икономика и финансови пазари такава сума да бъде емитирана на вътрешния пазар. При свито търсене, при намаляващ износ, и без особен интерес към кредитиране, при затруднение по осигуряването на достатъчно големи пакети от нискорискови държавни ценни книжа, емитирането на вътрешен заем би решило наши вътрешни икономически проблеми", каза тя.

Според председателката на БСП твърденията на правителството, че е постигнало "супер ниска цена на дълга" са неадекватни. Всъщност годишната лихва по десет годишните облигации е 0,4 процента, а на 30-годишните облигации 1,4 процента. За сравнение последният заем в евро от ЕС в размер на един милиард само е при лихва от 0,1 процент. От месеци Европейската централна банка и централната банка на САЩ поддържат нулеви дори отрицателни проценти, които поддържат цените на държавните облигации на развитите страни около нулеви и отрицателни.

Другият въпрос, който зададе Корнелия Нинова е,  ще стимулира ли този заем икономиката и ще подобри ли жизненото равнище на народа или както винаги по думите й "ще бъде изхарчен предизборно, непрозрачно и не по правилата".

Според нея, че има обяснение и то е, че тези пари ще бъдат използване за погасяване на стари заеми на Борисов от 2016 г., за покриване на дефицит от близо 3,5 млрд. лв.

"По-важно е, че срещу тези пари няма никакъв план за икономически растеж, за реформа в здравната система, за екологични политики, за увеличаване на доходите, за намаляване на неравенствата, каза тя и допълни, че у нас тези пари се пилеят от прозореца на джипа", коментира Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във