Банкеръ Daily

Общество и политика

Корнелия Нинова ще създава общ фронт срещу ГЕРБ

Каним на разговори всички, които искат честен вот. Това съобщи на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова. И в отговор на журналистически въпрос обясни, че канят и формациите на Мая Манолова и Слави Трифонов - "Изправи се.БГ" и "Има такъв народ".

В четвъртък и в петък социалистите са домакини на разговори с по десет организации - извънпарламентарни партии. Но разговорите ще бъдат не на "Позитано" 20, а на неутрален терен. "Заедно да направим изборния процес по-честен. Да обединим усилия за паралелно преброяване", призовава лидерът на социалистите.

"Днес след Изпълнителното бюро искаме да представим една позиция: промяната на тези избори е възможна, но трябва да бъде гарантирана. Ние като най-голямата опозиционна партия каним всички, които искат смяна на модела на управление на разговори, за да се организираме за провеждане на честен вот", каза в началото на пресконференцията лидерът на БСП.

"В четвъртък сме поканили 10 партии и НПО, на които предлагаме обща позиция. В петък продължаваме с още 10 партии и НПО, с които си сътрудничим отдавна по различни въпроси. Предлагаме общи действия за покриване на всички секции с членове, наблюдатели, застъпници, максимална прозрачност на вота и кампания за разясняване, че всеки глас ще бъде зачетен. Както знаете, ние като парламентарна група имаме членове на секционните комисии. Редица извънпарламентарни партии, които настояват за честен вот, нямат такива. Ние сме готови да помогнем на всички, които искат заедно да направим изборния процес по-честен", каза още Корнелия Нинова.

"След като приключим разговорите с тези партии и НПО, Изпълнителното бюро решихме да поканим и Мая Манолова, и Слави Трафинов и всички други, които са заявили желание и готовност за гаранции за честни избори. Поканата е да обединим усилия да гарантираме на българския народ и българските граждани, че всеки глас ще бъде зачетен", каза Нинова.

Тя представи Декларация за свободни и честни избори, приета от Изпълнителното бюро и около която левицата ще търси обединение. "Не можем да останем обаче само с тези думи и декларации и затова пристъпваме към конкретни действия за честни избори", посочи Нинова.

"Предлагаме общи действия за покриване на всички секции с членове, наблюдатели и застъпници, максимална прозрачност на вота и кампания за разясняване, че всеки глас ще бъде зачетен. Предлагаме да обединим усилията си  за паралелно преброяване, което ние като партия ще направим. Важно е сега да се обединим - всеки с възможностите, които има. Ние, като парламентарна и най-голяма опозиционна партия, и останалите партии и организации - със свои представители като застъпници и наблюдатели. Целта е да успокоим хората - да им дадем увереност, че гласът им е важен и че можем заедно с това обединение да гарантираме прозрачността на изборите", заяви Корнелия Нинова. Тя допълни, че хората трябва да са спокойни, че „гласът им няма да бъде откраднат“ и имало нужда те да отидат да гласуват.

"Предлагаме да обединим усилията си за паралелно преброяване, което ние като партия ще направим. Ако всеки поотделно заявява такива желания, би било по-трудно. Важно е сега да се обединим всички", заяви Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във