Банкеръ Daily

Общество и политика

Корнелия Нинова: Ще предложим на Румен Радев да направи ревизия на НСО

Ще предложим на новоизбрания президент Румен Радев, когато встъпи в длъжност, да направи ревизия на НСО".

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

„Да влезе Сметната палата в Президентството и да провери тази служба“, коментира лидерът на БСП и допълни, че отново се увеличава бюджетът на на НСО.

„По време на приемането на закона за НСО ние бяхме против и напуснахме зала, т.е. последователни сме в исканията си“, каза Нинова. Нинова посочи, че БСП са научили, че още две коли са поръчани за нуждите на службата. 

Разликата между българските и европейските сметки по темата бежанци е в размер на 65 млн. евро или над 120 млн. лева. Това показват изчисления на БСП. От левицата се чудят откъде е тази разлика, като представиха за нея официални документи с отговорите на министъра на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова и на еврокомисаря Димитрис Авромопулос.

Според тях получаваме европейско финансиране в размер на 101 млн. евро. Съфинансирането от наша страна е в размер на 11 млн. евро. То е за три кризисни центъра от отворен тип и един транзитен център.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че това далеч се различава от обявената от управляващите помощ в размер на 160 млн. евро. За да нямало после "БСП лъже и заиграва със страховете на хората", от партията представиха официалните документи с официален отговор от страна на ЕК за отпуснатата за страната ни помощ.

Нинова подчерта, че според официалния отговор от питане към вътрешния министър Румяна Бъчварова общата стойност на дейностите по тази тема е 166 млн. евро. Корнелия Нинова попита откъде е тази разлика от 65 млн. еврои постави въпроса откъде ще дойдат тези пари и къде са.

Знаете онзи ден какви нарушения на закона, на правилника на Народното събрание имаше за едни 10 млн. лв. за БАН, припомни лидерът на левицата.

Тя посочи, че в отговора се твърди, че има осигурени 9,5 млн. за полиция и армия и подчерта, че такива пари в бюджета няма.

Става въпрос за близо 120 млн. лв., с които българското правителство се е ангажирало, коментира Нинова. По думите й именно тази лъжа е в основата на недоволството и протестите на хората, а не казаното от БСП. Тя изтъкна, че недоволството на хората е провокирано от факта, че народът не знае какво го чака, че се крият рискове.

По думите на Корнелия Нонова вече било излязло и първото решение за връщане на сирийски бежанци у нас като първа страна по регистрация. Съдебното решение е взето в Дюселдорф. От БСП настояха по тази тема партиите да постигнат национално съгласие. Предлагаме всички политически сили да спрем да се заиграваме с националната сигурност на България и да се обединим, че поставяме националния интерес на първо място. Второ, на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) тази тема бе бегло засегната и не се взе никакво решение там. Повечето колеги бяха ангажирани с пазарлъци - да получат мандата и да управляват, коментира още Корнелия Нинова.

От БСП лява България поискаха и специално заседание на Народното събрание по тази тема, ако трябва и при закрити врата, за да бъдат изслушани всички институции, ангажирани с темата - министри, премиер и служби за сигурност.

Социалистите отново поискаха спешно изграждане на оградата, пращане на армията на границата, спиране на нелегалната миграция, каналджийство и нелегалния трафик, отмяна на постановление 208 за трайно заселване на мигранти и настояване на България в рамките на ЕС за ревизия на Дъблинското споразумение.

Според Корнелия Нинова е важно да се каже истината - какво е поело като ангажименти това правителство и оттук насетне, постигайки национално съгласие по темата, политиците да помислят за България и да се обединят около важните въпроси.

От своя страна Ангел Найденов коментира темата за подадения рапорт за напускане от страна на командващия въоръжените сили на страната ген.-майор Константин Попов. Нищо не налага да променим нашата официално изразена позиция. Продължаваме да не виждаме нищо достойно в тази постъпка, нито можем да я приемем като морален акт. Щяхме да я приемем като морален акт, ако бе оставил решението на новоизбрания президент, коментира той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във