Банкеръ Daily

Общество и политика

Корнелия Нинова: Само от нас зависи да победим. Нека бъдем единни

Лятото беше белязано от ярки примери за проблемите на българското общество, които не са от вчера, но остават нерешени и се задълбочават-престъпност и чувство на несправедливост - случаите на блудство, смърт на дете, убийствата в Негован. Бездействие и блокаж на институциите, прехвърляне на отговорност без резултат. Това заяви пред пленума лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й това, което се случва под магистрала „Струма” и местенето на отпадъците ту на територията на община Дупница, ту обратно, показва блокаж на институциите и невъзможност да се решат тези проблеми. Тя посочи, че грешките на правителството са довели до разпространение на чумата по свинете и засягане на най-беззащитните стопани, както и унищожаването на цял сектор в българското земеделие – свиневъдство, с дълготрайни последици за живота на хората и икономиката на страната.

"Бяхме свидетели на примери за нарушаване правата на работниците и се очаква тези дни отново да има протести на медицинските сестри – за възнаграждения, за извънреден труд, за условия на работа. Увеличават се и неравенствата. През лятото НСИ изнесе данни за нови 90 милионери от България и за продължаващите да живеят под прага на бедност близо 2 милиона българи – най-вече възрастни и млади. Очакваме тези въпроси да бъдат поставени много остро на дневен ред с началото на парламентарния сезон , както и в контекста на предстоящите местните избори. Неизбежно този сезон ще бъде белязан и от избора на главен прокурор", каза още Нинова.

В тази ситуация председателят на БСП предложи на съпартийците си да бъдат обсъдени предстоящите задачи пред партията. Програмата на партията, „Визия за България”, платформата за местните избори трябвало да получат реално изражение с конкретни действия. "Първо, парламентарната група да изготви и да внесе алтернативен Бюджет 2020 с акцент върху неравенства, доходи и демографска криза. Това означава преизчисляване на пенсии, промени в данъчните закони, съпътстващи бюджета, помощите за младите семейства и деца, поставяне на въпроса за здравната реформа с акцент общински и държавни болници, общинско и държавно здравеопазване", посочи Корнелия Нинова.

На второ място тя изтъкна наказателната политика. "Промените в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс като изразител на нашата позиция по тема престъпност, чувства за справедливост, ненаказаност. Случилите се през лятото посегателства, особено драстичните – върху деца в село Сотиря, едното приключило с убийство, не може да ни остави безучастни. Много се е изговорило от всички политици през лятото, започна едно наддаване за наказания – думи без никакви реални действия, никой нищо не предприе. Ние внесохме закон – при такива престъпления, които причиняват тежки телесни повреди и смърт, да не се прилага съкратено производство, при самопризнания да не се заменя присъдата доживотна без право на заменя с по-лек режим. Това е факт, внесли сме го и ще настояваме това да е първият закон, с който да се заеме парламентът, за да може бързото му приемане и влизане в сила да засегне и да се приложи по отношение на случаите в Сотиря", обясни лидерът на социалистите.

По думите й в тази част – наказателна политика, БСП предлага своята позиция по съдебна реформа. "Виждате, че изборът на главен прокурор предизвиква спорове, различни мнения и позиции. Нашата позиция . Трябва принципно да заложим промените в съдебната система, а не обсъждаме личността на кандидатите за висш пост в съдебната система. Подготвили сме и ще внесем предложения за промени,с които се налага съдебен контрол върху актовете на главния прокурор", посочи Корнелия Нинова.

Тя припомни, че преди края на предишния парламентарен сезон левицата е изразила мнение от трибуната на НС, че разделянето на Висшия съдебен съвет на две части – прокурорска и съдийска квота, е грешка и ще доведе до днешната ситуация. "Тези хора – две лобита в България, днес се скараха кой да оглави модела, който те заедно измислиха. И си позволиха да обвиняват БСП докато ние внасяхме алтернативни законодателни предложения и предупреждавахме да не го правят. Да си носят отговорността за модела, който създадоха, нашата позиция е ясна и принципна – законодателно ще я облечем следващите дни в парламента с тези предложения- за съдебен контрол върху актовете на прокуратурата", категорична е лидерката на БСП.

Според нея на на дневен ред стои и изключително важният и потулван въпрос за двамата европейски прокурори, които България ще излъчи – "няма правила, няма процедура, няма механизъм, по който те да бъдат избрани". Социалистите подозирали по какъв начин ще бъдат избрани и затова били готови да внесат правила - как да бъдат избирани.

Като трета задача на БСП, Нинова очерта фискалната политика. "Освен данъчните закони и Бюджета, бих искала да предложа да поставим въпроса за мерки за залагане на ред и правила в харченето на државните пари.  Имам предвид – спиране на извънпарламентарните решения с постановления на Министерски съвет да се харчат пари от бюджета, извън това, което е определено от парламента и особено в контекста на местните избори", обясни тя.

По думите й премиерът очевидно отново ще взема кампанията „на ръчно управление”, което означава - джипът, държавният бюджет в багажника и раздаването му през прозореца на парче там, където залага за спечелване на местните избори. "Трябва още в началото на този сезон отново да поставим въпроса за Закона за публичните финанси и разходването на средствата на данъкоплатците, извън одобрения от парламента бюджет", допълни Корнелия Нинова.

Тя предложи на четвърто място да се постави въпросът за мястото и ролята на местната власт. "Става въпрос за реална децентрализация, обсъждането с нашите кметове и общински съветници, което многократно сме правили, за решение- част от данъците, събрани от общините, да остават там и да са на разположение на жителите. Въпросите за общинските болници, общинските училища, концесиониране или общински предприятия за комунални дейности. Платформата ни за местни избори и ангажиментите, с които ще излезем пред хората през октомври- да получат реален образ чрез законодателните ни инициативи", каза лидерът на БСП. Според нея така социалистите щели да покажат пълнота и единност на държавна политика и местна кампания, и ще излъчат една убедителна алтернатива на досегашното статукво.

Следващият акцент в работата на левицата са местните избори. Нинова съобщи, че партията ще се регистрира на 05.09.2019 г. за участие в този вот. По думите й първото и най-важното са политиките. "Взехме решение "Визия за България" да се превърне във Визия за всяка община. От обиколките, срещите, конференциите, кандидатите и разговорите виждаме, че такива визии се правят на места и те са добри, стъпват на програмата на партията, на "Визия за България" и въплъщават и конкретиката на всяка община", подчерта Нинова.

Тя посочи, че след политиките, на второ място са хората - кандидатите на БСП за кметове и листите с общински съветници. "Минаха някои конференции, продължават и другата седмица. Полагаме усилия с разговори и срещи този процес да бъде спокоен, без разнобой и да не се допуска отхвърлените от конференциите да се явят като паралелни кандидати и да разделят структурите. Досега сме минимизирали такива възможности и в много разумни и спокойни диалози сме решили голяма част от проблемите, там където ги е имало, останалите ще обсъдим с вас. Полагаме усилия да се отвори ветрилото от партии и граждански движения, които да подкрепят нашите кандидати и на много места това се случва. Имаме сериозни шансове да спечелим изборите не само в по-малки общини, но и в някои областни градове", отчете соцлидерката. Тя допълни, че Изпълнителното бюро и Националният предизборен щаб са направили социологически проучвания по области и общини и са оценили като реална възможността БСП да увеличи кметовете си със 100% и общинските съветници с 30%.

"Смятаме, че това е много реалистична възможност. Много от ключовите места ще се решават на балотаж. Истинската ни работа, екипна и диалогична, с другите партии и граждански организации и независими кандидати предстои между първи и втори тур", отбеляза Нинова.

Лидерката на левицата посочи , че основният й опонент - всички прогнози сочат, че няма да задържи досегашните си позиции. "На някои места при тях текат процеси на разнобой, разцепление и издигане на паралелни кандидатури на отхвърлени кандидати. Само от нас зависи дали при тези обстоятелства ще успеем. Това обаче изисква пълно единство, общи действия, единомислие и единодействие. Знаем си противоречията, споровете, знаем и амбициите. Моят призив е да ги оставим за месец май догодина. Реализацията на политиката ни минава през победа. Нека се обединим около тази цел", призова Корнелия Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във