Банкеръ Daily

Общество и политика

Корнелия Нинова: Само машинното гласуване е гаранция за честни избори

"В основен въпрос на деня се превръща въвеждането на машинното гласуване", заяви Корнелия Нинова пред социалисти от районите „Сердика“, „Средец“, “Илинден“, „Надежда“ и „Оборище“ в столицата.

„Ниското доверието в изборния процес, световният рекорд по невалидни бюлетини, фалшификациите правят решаването му още по-важно“, категорична бе Корнелия Нинова пред пълната зала на Дом на културата „Искър“. Тя припомни, че машинното гласуване е въведено в законодателството, остават няколко детайли и спиране на пречките от страна на управляващите, за да стане реалност. „Управляващите саботират процеса“, заяви Нинова.

Лидерът на БСП подчерта, че протестите, усилията на цялото общество няма да имат смисъл без гаранции за провеждането на честни избори, които да покажат по демократичен начин предпочитанията на избирателите. "Това е начин и да ги върнем в избирателните секции", уточни тя.

Нинова призова всички, които искат промяна, прозрачност и върховенство на закона да се обединят около единствената реална възможност за провеждане на честен вот, който впоследствие и да е легитимен. Машините са средство това да се случи.

Председателят на БСП апелира към протестиращите във всички градове да издигнат машинното гласуване като едно от основните си искания. „БСП е институционалната гаранция в парламента за провеждането на честен вот чрез бързото въвеждане на машинния вот преди изборите. Гарантирането на честни избори е единственият път към промяна", посочи тя.

Пред социалистите от тези няколко района, оказали пълна подкрепа Корнелия Нинова по време на срещата, тя призова още: „Да обединим енергията на протестите с нашата парламентарна вътре в Народното събрание и да се борим за това. Нито протестът, нито нашата категоричност ще имат смисъл, ако не извоюваме честни избори."

Facebook logo
Бъдете с нас и във