Банкеръ Daily

Общество и политика

Корнелия Нинова: Разпускането на този парламент и избори е спасително за България

Уважаеми български граждани, ако някой от вас е имал колебания дали това Народно събрание е делeгитимирано и трябва да си ходи, днес беше освободен от тези колебания и е абсолютно убеден, че в този състав, с това мнозинство, 44-ото Народно събрание е изчерпано и оставката на г-жа Караянчева не е достатъчна това да се промени. Вече е необходимо след този дебат, който проведохме,  все по-категорично да заявим, че е спасително за България този парламент да бъде разпуснат веднага и да се проведат избори. Ето защо – основите на държавността, принципът на върховенство на закона, който изисква законодателят да упражнява парламентарен контрол, беше сведен до предложение за среща в ресторант. Дъно.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на почти четиричасовите дебати по исканата от опозицията оставка на председателя на парламента Цвета Караянчева.

"Второ, унижаването на институцията български парламент с обидното и цинично изказване на г-н Борисов за председателя на институцията парламент беше сведено до спор кой е по-по-най в Кърджали и чий регион е Кърджали, и кой има по-голямо право да носи отпред епитета кърджалиец", продължи Нинова.

При опит да й бъде отнема думата, прекъсната от водещия заседанието Валери Симеонов, Нинова заяви: „Само да припомня, уважаеми народни представители, че отстраняването ми от тази трибуна преди няколко години, заради което си отиде г-н Главчев, в момента е предмет на дело в Страсбург, което ще спечеля. Не заради себе си, заради арогантното ви отношение и опитите ви постоянно да заглушавате гласа на опозицията. Така че, мислете за Главчев и решавайте дали ще ми спрете микрофоните и ще ме свалите отново от трибуната. Не ми казвайте какво да говоря. Аз съм народен представител, който има право на свободна воля, да изразява позиция на парламентарна група. Един час слушаме обиди, лъжи и клевети и сега ми казвате, че нямам право да отговоря от името на българските социалисти ли?“

След това Корнелия Нинова продължи изказването си: "Уважаеми български граждани, несгодите на цяла гилдия - дейци на културата, дейци на духовността, дейци на читалищата днес, вместо да се обсъжда как да им се помогне в ситуацията с COVID-19, бяха сведени до дъното в спор за три килима трета употреба и как това било помогнало на културните дейци. Е, не ви ли убеждава това, че  мнозинство с това равнище на политически разговор отдавна трябва да е в миналото?"

По думите й беше отправена критика към БСП, че внасяйки тези мотиви, социалстите все се оправдават, все за нещо някой друг им е виновен и сеят език на омразата. "Уважаеми граждани за развитие на България, неслучайно махам европейски, и Европа ли ви е виновна, че се оправдава, след като в последните документи, доклади и резолюции казва, че няма върховенство на закона, че има лошо качество на законодателството в българския парламент, че в резултат на това  корупцията вече  залагате в законите, кръгове, близки до правителството се облагодетелстват с европейски средства. И това ли е оправдание? Или е категорична оценка за равнището на работа в българския  парламент?", попита Нинова.

Лидерът на левицата отново се обърна към българските граждани: "Уважаеми български граждани, вероятно сте си направили изводите от днешния дебат. Единственото, което можем да ви обещаем е, че това категорично ще се промени при мнозинство на БСП и групата на „БСП за България“, заяви тя.

След това Корнелия Нинова обяви, че иска да опровергае няколко лъжи.

"Първо, г-жа Атанасова категорично излъга, че последното искане за изслушване на министър-председателя е било преди една година. Последното е от септември тази година. Има такива през февруари, април, юни, юли, септември и последното е във връзка с поредния договор за F-16.  И на нито едно от тези изслушвания, които ние сме подписали, министър-председателят не дойде. Опровергавам лъжа номер 1. Лъжа номер  2 – че последните десет години, през които вие управлявате, БСП и ДПС са едно. Не можем да скрием истината, уважаеми управляващи, която сме произнасяли от тази трибуна -  през тези години ни управляваше нова тройна коалиция, официално ГЕРБ и "Обединени патриоти", но неофициално ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС. И ако се опитвате да опровергаете това в края на мандата си, няма как да се случи", посочи Нинова.

Соцлидерката изтъкна, че сега ще каже няколко думи за всички критики, които са отправили лично към нея.

"Разбирам фиксацията ви в мен. Броих до двадесет и няколко пъти произнасяне на името ми, но не взех лично обяснение. Но няма как да приема няколко неща. Първо, наистина човек, осъден на 4 години затвор, да ми дава оценки. Второ, да ви призова, уважаеми депутати, когато правите внушения или лъжете по отношение на председателя на БСП, да бъдете смели и да го кажете директно. Не да цитирате някой, че казал, че съм „г-жа Лъжа“. Защото за това твърдение осъдих Бойко Борисов и ми дължи разноските по делото.  Така че, когато кажете „г-жа Лъжа“ , застанете с името си и го кажете, за да сте следващият, когото да осъдя. По отношение на СДС – същото – имам осъдително решение срещу премиера Борисов за поредната лъжа, че имам нещо общо със СДС. Като го говорите тук, искам директно да ме назовете, за да се срещнем в съда. Същото се отнася и за „Техноимпекс“ – 4 проверки и всичките с едно заключение. Когато говорите за „Техноимпекс“ не правете намеци за криминална приватизация. Елате и кажете директно – Корнелия Нинова е извършила престъпление при приватизация, за да ви срещна в съда. По една единствена причина – всички тези неща ще свършат в съда, защото претендираме за върховенство на закона. Осъдителните присъди са част от това върховенство на закона", подчерта Нинова.

"И последно, не съм казвала нито дума за прекия избор на БСП в тази зала. Безспорно, той е принос за демокрацията в България. Защото прекият избор е силата на пряката демокрация. И тъй като много го цитирахте - аз, уважаеми народни представители, съм си получила оценката на пряк избор от народа. Когато и един от вас се яви на пряк избор и го спечели с 80%, тогава елате да разговаряме", завърши Корнелия Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във