Банкеръ Daily

Общество и политика

Корнелия Нинова: Правителството удря по най-уязвимите хора

Предложението на правителството за нов начин на определяне линията на бедност доказва, че всеки ден оставане на власт на Борисов е вредно за България, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Проект на постановление на Министерския съвет предвижда линията на бедност за страната през 2021 г. да е 369 лева. Документът е качен в портала за обществени консултации за обществено обсъждане със срок 12 септември.

За 2020 линията на бедност е 363 лева, т.е. нарастването е с около 2 процента .

"Решили са социалният министър да прави предложения за промяна - според възможностите на бюджета. Като знаем как харчат бюджета, има огромен риск да променят субективно с прага на бедност и така да ограничат броя на хората, които имат достъп до помощи. Над един милион и двеста хиляди българи живеят под прага на бедност. Очакванията са в резултат на кризата тя да се увеличи. Правителството създава опасност при рецесия, първата политика, която да пострада да е социалната. А трябва да е точно обратното. В криза първо се мисли за хората", смята Корнелия Нинова.

По думите й при това предложение на правителството се пренебрегват базови принципи-отпада определяне линията на бедност на база резултатите от изследване на доходите и условията на живот (EU-SILC), когато има забавяне на ръста на БВП и съществува в средносрочната бюджетна прогноза. Не се отчита и медианният еквивалентен разполагаем доход

"Борисов твърди, че правителството му трябва да остане, за да решава проблемите със социално икономическата криза. Тъкмо обратното. Колкото повече стоят, толкова повече ги задълбочават. И то за сметка на най-бедните и уязвими хора. Прагът на бедност предложен от правителството е удар по най-уязвимите хора. Оставката е възможност за по-бързо преодоляване на кризата и подобряване на живота на българите", заявява още соцлидерката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във