Банкеръ Daily

Общество и политика

Корнелия Нинова прави Стефан Данаилов зам-председател на БСП

Стефан Данаилов ще е първи зам-председател на БСП. Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова пред пленума, който заседава на "Позитано" 20. Той ще е без ресор. Именно любимецът на червените я предупреди на конгреса пред две седмици, че много трябва да внимава с обкръжението си, което често подвеждало председателя.

Останалите зам.-председатели и секретарите на партията ще бъдат предложени на следващо заседание на Националния съвет. Днес органът се събра на първо заседание за да избере с таен вот Изпълнително бюро (тясно партийно ръководство). Очаква се другите заместници да бъдат евродепутатът Илияна Йотова и бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев, след като и двамата са предложени от Нинова за членове на ръководството.

Деница Златева ще е международен секретар на БСП. Журналистът Александър Симов ще е едно от новите попълнения в изпълнителното бюро на БСП, които соцлидерът Корнелия Нинова ще предложи пред червения пленум.

Очаквано за член на ръководството е предложен пловдивският бизнесмен Георги Гергов, срещу когото има настроения в партията и не се знае дали няма да бъде бламиран в тайния вот. Гергов подкрепи Нинова на балотажа, а според социалисти сделката е била той да получи най-накрая място в партийното ръководство, след като бившият лидер Михаил Миков не го направи, макар пак да стана председател с подкрепата на Гергов.

"До две седмици в парламента започваме внасянето на първите антимонополни закони и реализирането на законодателна програма. Това каза в речта си пред пленума Нинова. Тя уточни, че това е част от следващото изпълнение на решенията на Конгреса на БСП. По думите й, мащабната законодателна програма в две насоки. „Първо връщане на държавата в икономиката и социалната държава. Заедно с новоизбраните съвети днес започваме от другата седмица действия за изготвянето на алтернативата, която да предложим на български народ“, добави Нинова. 

"Предайте на другарите в страната – не преговаряме с ГЕРБ! Не се договаряме за общо управление", заяви пред съпартийците си тя. "ГЕРБ е наш политически противник. Правителството на Бойко Борисов е вредно за България", категорична бе Нинова.

Тя ги призова да се мобилизират и да вдигнат столетницата за предсрочен вот. „Навсякъде в страната обсъждаме предстоящите президентски избори и формулата ни за участие в тях. Още на следващото заседание ще ви предложа да направим вътрешнопартийно допитване как и с кого да участваме. Никакви задкулисни сценаристи няма да ни вкарват в игричките си и да упражняват собствената си политическа несъстоятелност на гърба на БСП“, каза Нинова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във