Банкеръ Daily

Общество и политика

Корнелия Нинова подаде оставка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка заради слабия резултат на социалистите на парламентарния вот. Нинова определи резултатите като катастрофални. Данните към момента при над 99% обработени протоколи сочат, че БСП ще бъде четвъртата партия в Народното събрание. Според соцлидерката най-пагубното от резултата е, че е отстъпила от трето на четвърто място с гласовете, които са дошли от Турция за ДПС. Но по думите ѝ за слабото представяне имало много причини – и обективни, и субективни.

"Машинният вот определено затрудни наши избиратели, особено възрастните и особено при гласуване "две в едно". Разбира се и кризата с коронавируса се отрази и много хора се уплашиха и не отидоха да гласуват. Но тези причини са извън нас", смята Нинова. "Има и субективни причини и те са много. Въпрос на дълъг разговор са вътре в партията, но отговорността я поемам изцяло аз. От вчера една група в БСП ми иска оставката. Тя не ме впечатлява, защото това са хора, които пет години го правят – така наречената вътрешна опозиция. Абсолютна изненада, че оставката ми иска служебният кабинет чрез говорителя си Антон Кутев. И членове на инициативния комитет на Радев ми изпратиха писмо", подчерта Нинова. 

"Поемам цялата отговорност и не обвинявам никого. Вината е само моя и тя е, че мълчах, когато трябваше да говоря и да казвам истината. Мълчах в името на това партията да има единство, да изглеждаме авторитетни и да помагаме на президентската кампания. Това е моята вина и аз я поемам, като подавам оставка като председател на БСП", обяви лидерът на социалистите. "През тези години у хората остана впечатлението, че ние нещо си се караме помежду си и мълчейки, смятайки, че като не отговарям, ще създам образ на единство, не обясних, че става въпрос за борба със задкулисието в БСП, със зависимостите и за желанието ми да изчистя БСП от тези зависимости. Вътрешната опозиция в БСП през тези години се отглеждаше от Бойко Борисов. Работата ѝ беше да руши БСП отвътре", категорична е Корнелия Нинова. "Бойко Борисов падна от власт и тази опозиция се прехвърли в служебния кабинет. Тя диктува кадровите назначения, тя получава обществени поръчки и тя продължава със същата си работа вътре в БСП. Тази опозиция по време на кампанията работи за "Продължаваме промяната", продължи тя. И добави, че "новата президентска партия" "Продължаваме промяната“ по изчисления на социолози е отнела между 10 и 15% от БСП.

По повод съставянето на правителство, Нинова каза, че е получила обаждане от Кирил Петков и Асен Василев с покана за преговори: "Приехме я, в момента уточняваме как ще се срещнем. В този разговор си казахме, че първо ще сложим програмите си, ще търсим общите неща и обединение. След това ще работим във формат на експертни групи. Многократно сме заявявали целта си, че трябва да има работещо правителство и парламент, които да вземат спешни решения, с които да изведат България от кризата."

Лидерът на БСП обясни какво следва след като обяви за оставката си.


  • Изпълнителното бюро ще свика заседание на Националния съвет тази събота. Той трябва да даде мандат за водене на преговори за съставяне на правителство и да свика Конгрес

  • Конгресът ще се проведе в началото на януари. Той ще констатира оставката на Нинова

  • След констатирането ставката на Конгреса, ще се избере един от заместниците на Нинова, който да организира пряк избор за следващ председател на БСП

"Дотогава провеждаме сериозни задълбочени разумни и отговорни разговори за съставяне на правителство и за извеждане от кризите на България и помощ на народа", уточни председателят на БСП.

https://www.facebook.com/bstv.bg/videos/665538224607948

Facebook logo
Бъдете с нас и във