Банкеръ Daily

Общество и политика

Корнелия Нинова: Панов смята, че президентът трябва да назначава шефа на бъдещия антикорупционен орган

Председателят на ВКС Лозан Панов смята, че не е противоконституционно и е добре президентът да определя председателя на антикорупционния орган. Важно е и органът да има разследващи функции. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която преди това представи антикорупционния закон на БСП пред председателя на ВКС Лозан Панов

За тези неща сме на еднакви мнения, уточни Нинова. „Оставаме на различни позиции относно прокуратурата, като Панов смята, че трябва да се направи по-комплексна реформа,която да обхваща и промяна в прокуратурата. Това минава през промяна и в Конституцията, което БСП не споделя като мнение. Ние имаме политическо решение да не се променя конституцията“, каза още Корнелия Нинова.

"Не правим закона само за сегашната ситуация, а закон, който стъпва на принципи и той е - „Власт власт възпира“. Президентската институция да може по някакъв начин да прилага този принцип", допълни Нинова.

„Аргумент на Лозан Панов беше, че има противоборство между МС и мнозинство в парламента като законодателна власт и от друга страна опозиция и президент, който по някакъв начин е свързан с нея. Отговорих му абсолютно откровено, че не споделям това мнение, защото ние не правим закон за един мандат“, обясни тя.

И допълни, че не е логично този, който държи изпълнителната власт, общественият ресурс, бюджета и харчи парите да назначава хората, които да го контролират.

"Това няма смисъл, няма да сработи и да е обективно. Този орган би бил подчинен на политическата воля на този, който управлява, който и да е той“, заяви лидерът на БСП.

„Да не обвързваме президента с една политическа сила. Той е избран мажоритарно, който и да е той, избран е пряко от народа, не през партии, както са мнозинствата или опозицията в парламента“, посочи Корнелия Нинова.

На въпрос да очакваме ли вот на недоверие до края на тази сесия, Корнелия Нинова каза, че няма позиция.

" При нас има ред и правила, първо се взима политическото решение от Национален съвет и Изпълнително бюро и след това групата го внася в парламента. Към днешна дата не сме се занимавали с този въпрос“, разясни шефката на БСП.

Лозан Панов заяви, че прокуратурата трябва да се реформира с промени в Конституцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във