Банкеръ Daily

Общество и политика

Корнелия Нинова отново призова да спре гласуването на бюджета

БСП отново призова да спре гласуването по бюджета веднага щом започна обсъждането му в пленаранат зала. Парламентът начена снощи приемането на текстове от проектобюджета за следващата година.

От името на БСП Корнелия Нинова призова да спре гласуването на бюджета, защото в него на са включени мерките на кабинета, които са в помощ на засегнатите от ограничителните мерки заради епидемията. Тя посочи, че сигурно ще се окажат включени, защото ще се прехвърлят между отделни пера и попита какво ще се прави по тези пера, от които ще се взема.

"Спрете гласуването на този бюджет, българите имат нужда от подкрепа, всеки трябва да почувства грижата на държавата. А тя има нужда от управление със здрав разум, предвидимост, спокойствие и сигурност", заяви Нинова. Социалистите вече обявиха, че няма да подкрепят проектобюджета на правителството и предложиха свой с други приоритети.

„Докато депутатите от мнозинството отклонявахте вниманието с мъртвороден и печално приключил опит за свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова конституция, правителството на Борисов затвори държавата без да осигури грижа за хората. Затварят се училища, детски градини, университети, молове, ресторанти, ограничават се събиранията на хора до 15 човека“, обяви от парламентарната трибуна председателят на БСП Корнелия Нинова по повод изненадващото включване в днешния дневен ред на Народното събрание предложението на управляващите за свикване на ВНС, което бе отхвърлено.

Нинова заяви още: „Разбира се, здравето на хората е най-важно, но това затваряне трябваше да бъде съпътствано от икономически и социален план. Правителството направи това затваряне без готовност за нови икономически мерки, които да влязат в сила веднага, едновременно със затварянето. Икономическите субекти затварят в петък, но никой не знае кога ще влезе в сила държавната помощ за икономиката, за домакинствата и семействата. В близките дни това щяло да се обсъжда с работодатели, казва премиерът Борисов днес. При първата вълна, помощта за фирмите беше осигурена след 3 месеца. По думите на работодателите от мярката „60-40“ са се възползвали 8% от фирмите в България. Днес Борисов говори гръмко и обещава помощ на родители в неплатен отпуск  - по една минимална заплата. Но, уважаеми народни представители и български граждани, тези обещания са голи думи. Защо? Няма ги в бюджета на изтичащата 2020 г. А в бюджета, който днес гласувате за 2021 г. не е предвиден нито лев за новите помощи, които днес обещавате щедро. Тоест, обещаните мерки на правителството не са осигурени в бюджета на правителството. Значи заблуждавате хората. Това е още хаос в хаоса досега“.

Лидерът на българските социалисти по време на дебатите върху Бъджет 2021 посочи: „Вчера призовахме управляващото мнозинство, правителството и премиера – спрете гласуването на този бюджет. Българите имат нужда от подкрепа, всеки трябва да почувства грижата на държавата. А държавата има нужда от управление със здрав разум, предвидимост, спокойствие и сигурност. Ако стъпим на тези основания, ако си поставим цел грижа за хората, спокойствие и сигурност в държавата, ви предлагаме да направим следното: Днес спираме гласуването на бюджета – първо. Второ – новите икономически и социални мерки в помощ на икономиката и домакинствата да се включат в бюджета допълнително и да се осигурят финансово – защото сега ги няма там и не са финансово осигурени. И след това – да продължим с гласуването“.

Корнелия Нинова се обърна към народните представители: „Моментът изисква висока отговорност на държавници. Сега ще проличи кой гледа с хоризонт – изборите през март и цел лично и партийно оцеляване, и кой – с хоризонт години наред и с цел – превеждане на България през кризата с грижа към хората“.

Депутатите продължават дебатите по бюджета за 2021 г. След като вчера те приеха бюджетите на здравната каса и на общественото осигуряване за 2021 г. и започнаха дебатите по държавния бюджет, прекратиха работата си за деня.

Сега продължават с първите текстове от проектозакона, който събра множество критики заради липсата на реформи и планираните значителни разходи в изборна година.

Сред ключовите промени са помощите за отглеждане на деца, които първоначално бяха планирани да са фиксирана сума за всички родители, а в последния вариант се предвижда всички работещи родители, независимо дали взимат социални помощи за отглеждане на деца, да могат да намалят годишната си данъчна основа с 4500 лв. за всяко дете, което се равнява на спестени разходи за подоходен данък в размер на 450 лв.

Предвидено е още:

- 510 лв. подоходен праг за получаване на семейни помощи за отглеждане на деца

- 10% увеличение на заплатите на държавната администрация

- 15% увеличение на разходите за персонал в системата на МВР

- 5.6 млрд. лв. за образование

- 5.48 млрд. лв. бюджетен дефицит

- 4.5 млрд. лв. максимален размер на нов дълг, който може да бъде поет догодина.

След дебати, основно с искане от страна на БСП за завишаване на парите за изостаналите региони, за научна дейност, за социални разходи, депутатите приеха приходите и разходите по бюджета за 2021 г. Предвиждат се приходи от 27 млрд. лв., разходи от 15.817 млн. лв. и да завърши с дефицит от 5.484 млрд. лв.

Нито едно предложение на БСП не бе прието.

Без дебати премина гласуването на бюджетите на съдебната власт, президента и Министерския съвет, омбудсмана, Министерството на финансите и на външните работи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във