Банкеръ Daily

Общество и политика

Корнелия Нинова: Министър Стоянов лъже и манипулира

Министър Стоянов лъже и манипулира. Това заяви бившият вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по повод твърдения на министър Никола Стоянов.

"От администрацията на Министерство на икономиката и индустрията не са уволнени 72 души за последните 7 месеца. 24 са пенсионирани поради навършване на пенсионна възраст. Двама са уволнени поради груби нарушения, включително и чрез свикване на дисциплинарен съвет. Уволнен е един, когото аз назначих, веднага след като получих сигнали от различни институции за конфликт на интереси", твърди Нинова.

"В Държавната консолидационна компания има 16 дружества. От тях са сменени съветите на директорите на три, а не на 14, на други две са сменени само управителите и двама ликвидатори, единият поради смърт. Всички нови членове на бордове са назначени временно до провеждане на конкурс. Конкурсите бяха стартирани. Някои приключиха, други би трябвало да продължават и сега", обяснява още лидерът на БСП.

"Ако бордът на ДКК сега е от 4 души, а трябва да е от петима по закон и според министър Стоянов, защо той ги увеличава на 7? За да уреди хора на заплати или, за да има ново мнозинство, което да започне чистка по дъщерните дружества? Това ще стане ясно скоро. Следете следващите му действия", посочва Корнелия Нинова.

"Моята политика беше да намалявам броя на членовете на бордове, за да не се превръщат те в хранилка. Очевидно сега е обратно. Може би бяхме и единственото министерство, в което забраних политическия ми кабинет да получава допълнително материално стимулиране и тази сума разпределих на работещите служители. Интересно ми е дали тази практика сега също е променена", допълва Нинова.

Що  се отнася до Комисията по оръжия: "Ако я бяхме свикали в последните дни на отиващо си правителство въпросът щеше да е: Как си позволяват в последния ден да разрешават износ за 1 млрд. евро? Сега въпросът е: Защо в последния момент не са изнесли оръжие за 1 млрд. евро? Защо си с шапка, защо си без шапка?", обяснява бившият икономически министър.

По думите й политиката е преди всичко носене на отговорност. "Нека служебният кабинет носи своята сега", подчертава Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във