Банкеръ Daily

Общество и политика

Корнелия Нинова: Искаме ясен план за излизане от кризата

"Уважаеми българи, днес министър-председателят Бойко Борисов се скри от вашите въпроси". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на извънредна пресконференция след като заседанието на парламента, поискано от левицата, се провали заради бойкота на депутатите от ГЕРБ. Тя обвини управляващите, че разделят българския народ и искат да управляват чрез насаждането на страх.

"Уважаеми българи, използват страха ви от болестта, за да скрият безсилието си срещу безработицата, срещу фалитите, срещу неясното бъдеще. Разделят ви, настройват ви едни срещу други, за да ви владеят. Настройват хората в София срещу провинцията. Такива, които спазват карантина, срещу такива, които не спазват. Българи срещу роми. Един щаб срещу друг щаб. Правителството се храни от тази раздяла и от страха. Докато вие сте сковани в домовете си от страха, държавата абдикира от задълженията си. Деветдесет процента от социално-икономическите мерки, които предлагат, са кредити. Кредити на фирми, които фалират. Кредити на хора, които са безработни, които нямат яснота за бъдещето и които имат други кредити", каза Нинова.

Лидерът на БСП обяви, че лявата парламентарна група е внесла за втори път в деловодството искане за свикване на извънредно заседание със същата тема - изслушване на премиера за антикризисните мерки.

"Днес беше поредната стъпка към едноличната власт, вървяща смело към диктатура", продължи ръководителката на социалистите. По думите й стои въпросът за парламентаризма и държавността. "Днес Борисов даде пример, че за него такива думи не съществуват. Това е поредната стъпка към едноличната власт, вървяща смело към диктатура. Ние като опозиция няма да се примирим с това, ще използваме всички законови механизми", подчерта още Корнелия Нинова.

Тя отчете, че управляващите са отхвърлили алтернативните предложения на БСП: "Правителството нямаше план в началото на кризата. По средата на кризата работят на принципа проба-грешка. Ние днес искаме от тях ясен план оттук-нататък за бъдещето. Ясен план за извеждане на България от кризата, ясен план за вашия живот. Ето защо не се отказваме от парламентарните механизми".

БСП ще подготви своя алтернативна програма и за целта социалистите са направили групи по сектори. "Не ГЕРБ провалиха заседанието, Борисов им нареди. Нали знаете, че те не правят нищо без неговото съгласие", обърна се към представителите на медиите Нинова.

Според нея социалистите били готови да направят декларация за катастрофата с Милен Цветков, "който беше убит на пътя от дрогиран младеж". Преди четири месеца от ГЕРБ били внесли предложение за промяна в Наказателния кодекс за намаляване на наказанията за дрогираните шофьори, а  днес Борисов говори за по-тежки наказания. "Кога е искрен премиерът?", попита лидерът на БСП.

"Лично  Лъчезар Иванов дойде при мен да иска от нас да подкрепим това тяхно искане в името на националния консенсус. Отказахме", заяви Корнелия Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във