Банкеръ Daily

Общество и политика

Корнелия Нинова: Имаме алтернативен план за управление на страната

БСП от четири години работи за това да бъде алтернатива. Това заяви пред БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Дали сме такава - ще решат българските граждани на изборите. Отказахме да станем съпридружни на тази коалиция на управление, въпреки че имахме предложения за постове. Реформата в партията показа алтернативно мислене за ролята на политическите партии в обществения живот. Не само бюджетът, а и "Визия за България", ние сме единствената партия, която поставя конкретни предложения за политики и реформи преди изборите", допълни тя.

На  среща на Корнелия Нинова с посланиците на държавите-членки на Европейския съюз, проведена онлайн, тя поясни, че една от обсъдените теми е била Националният план за възстановяване и устойчивост на страната и вижданията на БСП за него. В диалога са намерили своето подобаващо място и други теми като европейския бюджет за догодина, българския бюджет за 2021 година. Интересите на представителите на европейските мисии у нас са били насочени към алтернативните предложения на БСП по политики, по бюджет, както и към вижданията на левицата за това как оттук нататък трябва да се възстановява българската икономика.

По повод срещата й със специалния пратеник на правителството на Република Северна Македония за България Владо Бучковски, тя коментира: "Припомних нашата позиция, че подкрепяме присъединяването на Западните Балкани като приоритет на председателството ни, както и Договорът за сътрудничество. Нашата принципна позиция е "за" присъединяването на Република Северна Македония към ЕС. Но това не може да става за сметка на българския национален интерес".

Едва между 8 и 10 % от българските фирми са се възползвали от мярката "60/40" като инструмент за преодоляване на ковид кризата, позова се на статистика лидерът на социалистите. "Днес хората критикуват и новите мерки на правителството - тези 24 лева, които се дават на ден са с толкова условия към тях, че фирмите предпочитат да освободят хората и да отидат на Бюрата по труда. Затова от няколко дни наблюдаваме такъв бум на безработицата в бюрата по труда", посочи Корнелия Нинова.

Председателят на БСП напомни, че левицата и през последните месеци е представила различното си виждане за това как трябва да се реагира на кризи и как трябва да се излиза от тях, особено в социално-икономическата сфера. Нинова върна вниманието към изказване на работодателски организации, които са нарекли икономическите мерки "глупави и неработещи" неотдавна.

Тя подчерта, че от БСП предлагат това, което се предлага и в цяла Европа - и което са обсъждали по време на срещата й с европейските посланици - на фирмите да бъдат отложени плащанията за данъци и осигуровки. "Или държавата да компенсира 20% от оборота. Това са реални мерки, изпитани в Европа. Нашата икономика ги е видяла и има нужда от това, а не от тези, които самите работодатели определят като неработещи", каза Нинова.

Корнелия Нинова определи държанието на левицата в парламента като отговорно към хората, които представлява БСП в парламента, а и не само. "Не участваме единствено във формирането на кворума сутринта, но иначе участваме в заседанието, ако има такъв кворум. Защо? Защото смятаме, че особено в тези последни месеци на работа на парламента, той се превърна в място на приемане на лобистки закони, закони в ущърб на хората - например Кодекса на труда и увеличаването на извънредното работно време. Законът, с който се дава възможност на всички земеделски производители да дупчат земята и там, където намерят вода - да я ползват, вместо държавата да предложи една обща национална политика за възстановяване на ВиК сектора и напоителни системи. Или законът, с който тихомълком се опитаха да позволят строителството по Черноморието. Няма как с нашите гласове тази политика да става възможна. Това е нашият бойкот", подчерта тя.

Нинова бе категорична, че в областта на социалната сфера мерките, които управляващите предлагат са временни и предизборни. "Няма как да решиш проблема на пенсионерите с 50 лева до март. Нашата твърда и последователна позиция е преизчисляване на всички пенсии. В социалната сфера предложихме един цял пакет. Какво правим за младежката политика - семейно подоходно облагане, безплатни учебници до 12 клас, безплатни лекарства за деца", изброи тя. Нинова акцентира, че алтернативният проект за преодоляване на социално-икономически последици от кризата струва с 500 милиона по-малко от този на правителството.

Корнелия Нинова подчерта, че БСП има за задача да предлага алтернатива с грижа за хората. "Затова предложихме цялостен алтернативен бюджет, за четвърта година. Не ни чуват. Парламентът сега не е място за разумен разговор с аргументи, а мнозинството напоследък го кара само на инат. Например ваксините - предложихме да бъде записано, че са безплатни и доброволни, което щеше да внесе спокойствие в хората, защото те задават много въпроси. На инат го отхвърлиха", изтъкна лидерът на левицата.

"Политиката трябва да е ориентирана с грижа към хората", категорична бе отново Нинова.

За доброволчеството си тя призна, че все още е санитар-доброволец в Окръжна болница. "Ходя на работа там. Смятам, че първите мъже трябва да дадат личен пример. Личният пример в политиката е важен, затова и аз взех решението да бъда доброволец. На всички, които казват, че е пиар – каня ги да дойдат поне веднъж. Да видят очите на хората, да видят умората на медицински сестри и санитари, и тогава пак ще говорим по този въпрос", каза Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във