Банкеръ Daily

Общество и политика

Корнелия Нинова е избрана за вицепрезидент на Социалистическия интернационал

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е избрана за вицепрезидент на Социалистическия интернационал. Това съобщи самата тя на страницата си във Фейсбук.

"Бях избрана за вицепрезидент на Социалистическия интернационал. За престижния пост бях номинирана лично от генералния секретар на организацията Луис Аяла. В гласуването участваха делегати от над 150 леви партии от цял свят.  XXV Конгрес на Социалистическия интернационал, който се провежда в Картахена, Колумбия, бе открит от колумбийския президент и носител на Нобелова награда за мир за 2016 година Хуан Мануел Сантос. Тазгодишният конгрес на социалистите е посветен на световните конфликти и начините за преодоляването и предотвратяването им. 
За нов мандат бяха преизбрани досегашните президент и генерален секретар на организацията - Георгиос Папандреу и Луис Аяла", написа Нинова. 

Социалистическият интернационал възстановен във Франкфурт през юни 1951 г. Той е наследник на Социалистическия работнически интернационал, но неговите корени датират от още края на 19 век. Създаването на Социалистическия интернационал и приемането на принципен програмен документ очертава коренно различния път на социалдемокрацията в сравнение с комунизма – двете конфронтиращи се течения на социализма, които вече са разделени и като части на две противостоящи си световни системи.

Първоначално доминиран от Западноевропейски партии, днес в него членуват 162 партии от над 100 държави. Партията на европейските социалисти, европейска политическа партия, е асоциирана организация на Социалистическия интернационал, каквато е и европейската парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Генерален секретар на СИ е Луис Аяла (Чили), който заема поста от 1989 г. насам. Настоящият президент на организацията е бившият министър-председател на ГърцияГеоргиос Папандреу. Секретариатът на Социалистическия интернационал се намира в Лондон и координира дейностите и инициативите на СИ, свиква заседания и конференции, дава изявления, изпраща съобщения за пресата и произвежда своите публикации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във