Банкеръ Daily

Общество и политика

Корнелия Нинова: Бузлуджа е нашата клетва пред България

S 250 ddeae30b f352 4486 9150 e0f1d79df37a
S 250 db5b7dd6 5842 4b48 a7fa af1098b24c87
S 250 260cbdea 514c 47c5 b96d a4cbdaa3e5c4
S 250 043d145d 2001 4c8e bd68 eef9d1b7ecba

Световната пандемия от COVID-19 ни попречи тази година да направим традиционния си събор така, както винаги го правим. Но вярвам, че днес десетки хиляди социалисти, стотици хиляди наши симпатизанти сме заедно, където и да се намираме. Заедно със сърцата и умовете си. Събира ни миналото, но ни събира и настоящето, и бъдещето. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред дошлите на връх Бузлуджа по случай 129-та годишнина на социалистическата партия.

„Тук сме за миналото, за да се преклоним пред нашето началото. Пред Дядото Благоев, пред нашите първооснователи. Да почетем онези стотици хиляди социалисти, които за 129 години са дали сили, младост, труд, а някои и живота си за нашите идеали-справедливост, солидарност, равенство, мир и родолюбие”, продължи Нинова.

Но тук сме и заради настоящето, подчерта тя. „Защото тези идеали и днес имат нужда от битка. Днес няма справедливост. Милиони живеят на прага на бедността. Неравенствата растат. Българчетата нямат достъп до образование, а българи до здравеопазване. Ще дадем най-голяма почит на предците си днес, ако ние, съвременните социалисти, продължим делото им”, категорична беше Нинова.

По думите й хубавото на днешния ден е, че „с наша помощ, с наши усилия, българският народ се освободи от страха и от апатията”. „Излезе на улицата и поиска свободата си, поиска справедливост. Не може паралелната държава да убива институционалната, да убива социалната, и ние, българските социалисти, да приемем това. Днес, това е нашата битка, Бузлуджа е нашата клетва пред България.

Клетва за почтеност и грижа за хората. Клетва за вярност към каузата на героите на България и на нашите първооснователи”, каза още Корнелия Нинова.

Тя посочи, че това е клетва и за бъдещето пред българския народ, че „можем да му покажем път”. „Че можем да водим по този път, че подаваме ръка днес от тук на всеки почтен, честен, истински българин родолюбец, който милее за отечеството. Нека си тръгнем от тук с тази клетва - грижа към хората, вярност на каузата, смелост за бъдещето и единение за България”, завърши емоционалното си изказване Корнелия Нинова и благодари социалистите и симпатизантите, че са били заедно на този ден на историческия връх. „Бъдете здрави, предайте силата, красотата и емоцията на това свещено за нас място до всеки социалист” пожела лидерът на БСП.

Каузата на Димитър Благоев и основателите на партията ни ще е жива, докато делото им има последователи и вярата в него е в сърцата на милиони. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов по повод 129 години от Бузлуджанския конгрес. Той заедно с членове на Младежкото обединение се поклониха пред барелефа на учредителите на Българската социалдемократическа партия през 1891 г. и се събраха на Историческата поляна под връх Бузлуджа.

„Има много оптимизъм и надежда в символното преминаване от младите хора по стъпките на основателите на нашата партия. На онези двайсетина души, които имат куража, в мрачни времена, когато свободата на политическото изразяване е силно ограничена, да положат основите на организираното социалистическо движение в България“, посочи Паргов. Според него бъдещето принадлежи на тези, които помнят историята, съхраняват идеалите и се борят за принципите си.

„129 години българските социалисти, в мирни и бурни времена, отстояват общочовешките ценности справедливост, солидарност, равенство и свобода. Така е и днес –  ние, от БСП, сме редом с гражданите в битката за утрешния ден на България“, каза още Калоян Паргов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във