Банкеръ Weekly

Общество и политика

КОРИДОР НОМЕР ОСЕМ ИЗЛИЗА ОТ НЕИЗВЕСТНОСТТА

След победата на Воислав Кощуница в президентските избори в Югославия мнозина наблюдатели предположиха, че проектът за коридор номер осем от Бургас през Македония до албанското пристанище Дуръс вече няма да бъде приоритет. Явно обаче координаторът на Пакта за стабилност Бодо Хомбах е успял да раздвижи европейските чиновници, защото на среща в Брюксел в началото на седмицата бе обявено създаването на Програма за подпомагане на проекти за възстановяване на Балканите. Конкретната работа по нея трябва да започне до края на този месец. Във финансирането участват Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) с 55.6 млн. евро, Португалия с 12.5 млн. евро, Гърция и Германия общо с 5 млн. евро, както и Дания и Япония, които все още не са обявили размера на финансовата си подкрепа.


България ще получи пари за три проекта на обща стойност 160 млн. евро. По-голямата част от тях (около 100 млн. евро) ще бъдат за летището в София. Строителството трябва да започне през март следващата година. Ще бъдат финансирани и моста при Видин-Калафат и модернизацията на дунавските пристанища. Първо ще бъде освежено пристанището в Лом и ако проектът тръгне успешно, ще се разшири и ще обхване всички български и румънски пристанища по река Дунав.


По коридор номер осем парите ще отидат главно за четири пътни отсечки в Албания: Лушине - Флер, Флер - Вльора, Продградец - Корце и Елбасан - Кукеш. Те са на обща стойност от 102 млн. евро. Македония пък ще получи подкрепа от 39 млн. евро за изграждането на околовръстен път на столицата Скопие.


Новини около инфраструктурните проекти на Балканите ще има и от насрочената за 24 ноември в Загреб среща между лидерите на ЕС и премиерите на страните от региона. През тази седмица на среща с бизнесмени в Брюксел представителят на ЕС по външната политика и въпросите на сигурността Хавиер Солана заяви, че общността е подготвила сериозни инвестиции, които ще влязат в Сърбия веднага след като досегашната опозиция се укрепи във властта. Той подтикна бизнесмените да инвестират в съседните страни и най-вече в България, Румъния и Словения, които преговарят за членство в ЕС. Според Солана правителствата на Балканите провеждат бързи икономически реформи, борят се успешно с корупцията и работят за бързото въвеждане на европейското законодателство. Дали инвеститорите ще повярват на розовите представи на бившия генерален секретар на НАТО ще покажат близките месеци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във