Банкеръ Daily

Общество и политика

Копривщица чества 142-та годишнина от Априлското въстание

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в Копривщица в честването на 142-та годишнина от Априлското въстание.

На този ден по традиция се събираме да отдадем дълбока признателност пред героите на града, проявили безпримерни смелост и родолюбие, заяви председателят на парламента. Благодарна България отдава признателност и на вас – техните наследници, чиято колективна памет е съхранила и възкресява година след година подвига им, обърна се към копривщенци Цвета Караянчева. Нека заедно да предадем на младите поколения всичко, което чувстваме и за което милеем на този ден, призова тя. По думите й, ако не запазим нашето национално чувство, ако не предадем по-нататък тази родова памет, не заслужаваме да бъдем наследници на това славно минало.

Вече 142 години за всеки българин Копривщица продължава да бъде знаме на вярата и надеждата, на любовта и светостта на Родината, отбеляза председателят на парламента. Неслучайно идваме тук като на поклонение от всички краища на България и водим децата си, за да попият тази невероятна възрожденска атмосфера, допълни тя. Цвета Караянчева отбеляза, че с Копривщица са свързани такива духовни титани като Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Любен Каравелов, Найден Геров, Димчо Дебелянов. Тук е била печатарската машина на Каравелов, на която са  печатани в. “Свобода”, в. “Независимост”, ботевите вестници “Знаме” и “Таралеж” и на която след Освобождението ще бъде печатана и Търновската конституция.

Поднесени баха цветя на гроба на Тодор Каблешков в двора на църквата „Успение Богородично“и пред Паметника-костница в града. На заслужили копривщенци бяха връчени почетни плакети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във