Банкеръ Daily

Общество и политика

„КООП Фест Банкя 2022“ подкрепя каузата за създаване на по-достъпна среда за хора с увреждания

За втора поредна година „КООП Фест Банкя“ включва хората с увреждания в обществения живот като туристи и граждани. Фестивалът се организира с подкрепата на Район „Банкя“ и Столична община, като целта е създаването на благоприятна среда за изява на тези хора. 

А какво по-подходящо място за това от Ба̀нкя - националният и международен балнеоложки курорт, град и същевременно район на София. Разположен е в полите на Люлин планина в близост до международния път Белград - Истанбул, известен в древността като Via Militaris (или Via Diagonalis).  Курортът е национален център за рехабилитация на болни от сърдечно-съдови заболявания и за профилактика на застрашените от тях. Славата му се дължи на факта, че и въздухът, и водата му, притежават изключителни лечебни свойства. Той съчетава в себе си климато- и балнеолечение.

В тази връзка изключително важно е да бъдат създадени условия за хората с увреждания и средата да бъде максимално достъпна и за тях. „Всички наши членове на обществото трябва да бъдат видими - не само в санаториумите и в центровете за рекреация, а и във всеки един аспект от живота ни“, подчерта заместник-министърът на туризма проф. Модева. Прави впечатление, че държавите в Западна Европа са създали възможно най-подходящите условия за хората от уязвимите групи и България също трябва да последва този примера, казва тя. „Вярваме, че със съвместната ни работа можем да постигнем по-добри резултати и успехи в сферата на туризма.”

Кметът на Банкя Рангел Марков изненада официалните гости с посещение до сградата на реконструираната от общината Централна минерална баня в Банкя. Той съобщи, че до два месеца предстои тя да бъде въведена в експлоатация.

В началото на миналия век Банкя привлича вниманието на висши държавници. Сред тях е и цар Фердинанд, който решава да създаде централната царска баня. Извършва се каптиране на минералните извори, а през 1907 година отваря врати Малката баня. Същата година започва и строежа на великолепната за времето си и сега Голяма балнеолечебница по планове на проф. Карл Хохедер от Мюнхен. Банята, в която е имало и царски вани, се е посещавала от царското семейство и това е дало и едно друго название на Голямата балнеолечебница – Царска баня. Малко са били в Европа бани като тази. Тя е изиграла ролята и на градообразуващ фактор.

В дните на фестивала посетителите ще имат възможност да се запознаят и сдобият с уникалните изложени в шатри продукти, сътворени от кооперации, в които работят хора с увреждания.  Организаторите на фестивала са подготвили и редица спектакли, концерти, рецитали и други интересни атракции за своите гости.

А Банкя незаслужено все още остава извън вниманието на туристите. Все пак градът се намира само на около 15 км западно от столицата София. Разположен е в подножието на Люлин планина, на брега на река Банкя. Градът е част от националната железопътна мрежа с електрифицирана линия.

Банкя разчита предимно на туризма и на балнеолечението. В покрайнините на града се намират завод за бутилиране на „Кока Кола ХБК“, в който се бутилира и минерална вода „Банкя“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във