Банкеръ Weekly

Общество и политика

Конвенцията ще посети и Конституционния съд

ГЕРБ прехвърля "горещия картоф" Истанбулска конвенция на Конституционния съд. Целта е да се провери дали се налага промяна на конституцията, и по точно на чл.46, свързан с това, че брак се сключва само между мъж и жена.
ГЕРБ ще сезират КС относно най-спорните текстове, по които се раздели обществото, като гей браковете, които не присъстват в основния ни закон. Ще дадат на съдиите и текстовете със спорното понятие "социален пол/джендър", обясниха Тома Биков и Данаил Кирилов в парламентарните кулоари в сряда (31 януари). От партията на Бойко Борисов са категорични, че конвенцията е свързана само с предотвратяване на насилието над жени и деца и в нея изобщо не става въпрос за еднополови бракове.

"В устава на ГЕРБ християнското семейство е записано като ценност, не сме се отказали от това", декларира Тома Биков. "И нямаме намерение да се отказваме от тази ценност. Това е за успокоение на тези, които ни обвиняват, че искаме да въвеждаме гей бракове, трети полове, четвърти полове и пети полове. Нямаме никакви подобни намерения - нито скрити, нито открити", отсече депутатът. И Биков, и Кирилов не отговориха конкретно на въпроса дали ще се променя конституцията, за да бъде приета конвенцията, ако се окаже, че двата документа си противоречат. Те казаха, че на този етап не говорим за промяна на основния закон заради това. "Ще се търси политически консенсус", гарантира шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

Междувременно  от БСП обявиха, че ще сменят въпроса на референдума. Целта е той да бъде зададен така, че хората да могат да отговорят с "да" и "не". Тъй като публичност на тази идея дадоха първо леви депутати, се наложи лидерът на БСП Корнелия Нинова да обясни и да разсее всякакво съмнение, че отстъпват от референдума за Истанбулската конвенция. "Знаем какво е мнението на повечето българи, излязоха и социологически проучвания, че повечето са против Истанбулската конвенция", аргументира се Нинова. "Въпросът трябва да бъде зададен така, че отговорът да е 50% "да". Законът за референдумите така е написан някога, че се изискват 50%, плюс 1, за да бъде отговорът валиден", каза още лидерът на социалистите.

И докато траеха всички тези обяснения по кулоарите, стана ясно, че  Нинова е получила гневно писмо от жените в Партията на европейските социалисти. В него се казва, че БСП е единствената формация от ПЕС, която е против Истанбулската конвенция. Дебатът в България се е изкривил и в него преобладават доста подвеждащи аргументи, включително темата за "трети пол", който освен че не е свързан с конвенцията, въобще не се и споменава като "трети пол", фокусът трябва да остане единствено върху предотвратяването и борбата с насилието на жените и домашното насилие. Затова Зита Гурмай - председател на "ПЕС Жени", призовава с писмо лидера на БСП Корнелия Нинова да преразгледа позицията си срещу Истанбулската конвенция.

Гурмай припомня, че представители на БСП вече са подкрепили Истанбулската конвенция както в Европейския парламент, така и на форум на ПЕС, което обаче не означава, че социалистките в България трябва да са на същото мнение. "Следователно се надяваме, че Вие ще преразгледате позицията си и ще инициирате публичен дебат с неправителствени организации. В противен случай - като лидер на "ПЕС Жени", ще ми се наложи да повдигна въпроса за позицията на Вашата партия относно Истанбулската конвенция по време на следващото заседание на Президиума на ПЕС", предупреждава Гурмай.

Колеги на Нинова казаха, че лидерката е върнала отговор, чрез който е дала да се разбере, че няма промяна в позицията й. Предстои да видим дали ще има някакви последици за БСП от тази упоритост.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във