Банкеръ Daily

Общество и политика

Контролно преброяване на разписките в 1343 секции у нас

Централната избирателна комисия взе решение за контролното преброяване на разписките. Това ще се случи в 1343 секции в страната и в 39 секции зад граница, определени на случаен принцип. Така ще се направи сравнение с резултатите, отпечатани в машинния протокол, и с контролните разписки, които отразяват вота на всеки един избирател.

До 18.00 часа над 70 са сигналите и жалбите, които са постъпили в ЦИК. Има жалби за публикуване на изборни резултати, има критики към работата на секционни избирателни комисии и твърдения за нарушения на избирателни права на гражданите, както и сигнали за агитация в изборния ден, а също и над 20 жалби за агитация в социалните мрежи, но те остават за сведение, тъй като не подлежат на контрол от ЦИК.

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова отправи препоръка към гражданите и към секционните избирателни комисии във връзка с гласуването с машини: "Препоръчваме на всички избиратели, а на секционните избирателни комисии, когато се отпечатва контролната разписка, след като избирателят е натиснал бутон "гласуване", трябва да се изкача цялата разписка да бъде отпечатана. Гражданите да не дърпат разписката, защото това води до спиране на работата на машината и създава проблеми с машинното гласуване. Машината трябва да се стартира отново от секционната избирателна комисия  и неоснователно бави процеса. Освен това е от значение обстоятелството, че трябва да се отпечата цялата контролна разписка, за да бъде записан гласът в електронната урна в машината. Когато избирател дърпа разписката, върху нея не се отпечатва вотът, не може да се запише и гласът".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във