Банкеръ Daily

Общество и политика

Консулът ни в Скопие е на границата за проблем с български книги

Деве баир

Изпратих спешно български консул от посолството в Скопие на ГКПП "Деве баир", за да съдейства на г-н Виктор Стоянов, който е спрян от властите на Република Северна Македония с дарение от 920 български книги по неясни за нас причини. Това написа във Фейсбук вицепремиерът Екатерина Захариева.

Виктор Стоянов обясни, че не е допуснат от митническите власти на РС Македония да влезе, първо, защото 920-те книги, които иска да дари по договор с Културно-информационния ни център в Скопие, трябвало да минат митнически контрол, въпреки че не подлежат на митническо облагане и ДДС.

Устно след това обяснили, че трябвало да има разрешение от Министерството на културата в Скопие до митническия пункт.

В момента Стоянов е на ГКПП "Деве баир" и чака пристигането на българския консул за съдействие.

По-рано днес стана ясно, че по разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Република Северна Македония ще бъде извикан в Министерството на външните работи на Република България, за да му бъдат поискани обяснения дали правителството на Република Северна Македония е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във