Банкеръ Daily

Общество и политика

Консултации на президента Румен Радев с парламентарните групи в 45-то Народно събрание

В съответствие с Конституцията - чл. 99, ал. 1, президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарните групи в 45-то Народно събрание, преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Предвидените в Конституцията консултации с парламентарните групи ще се състоят в президентската институция на 19 април.
- От 09.00 часа за консултации са поканени представители на парламентарната група ГЕРБ-СДС.
- От 10.15 часа държавният глава ще се срещне с представители на парламентарната група на "Има такъв народ".
- От 11.30 часа ще се състои консултация с представители на парламентарната група на "БСП за България".
- От 13.30 часа президентът ще разговаря с представители на парламентарната група на "Движение за права и свободи".
- Консултацията с представители на парламентарната група на "Демократична България" ще се състои от 14.45 часа.
- Срещата с парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" ще започне от 16.00 часа.

При откриването на първото заседание на новоизбраното 45-то Народно събрание президентът Румен Радев направи обръщение към народа и Народното събрание, в което каза: "45-то Народно събрание се свиква в сложно време. То е израз на месечните протести и на общата воля за промяна. Всички виждаме, парламентът е фрагментиран и някои от вас, както и мнозина анализатори, вещаят кратък живот на 45-то Народно събрание. Времето ще покаже какъв ще е той и това зависи изцяло от вас. Но колкото и да трае, пред парламента стоят отговорни и неотложни решения.

Първото е по съставянето на правителство. Кризата с Covid-19, фалитите, бедността, неотложната актуализация на бюджета, преодоляването на драстичното изоставане по всички важни показатели в Европейския съюз, необходимостта от интензивна модернизация на страната, изискват оперативни решения. Още в понеделник ще проведа консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство.

Постигането на управляващо мнозинство, колкото и да е необходимо, не следва да бъде математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. Знаете максимата, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция. Нужни са ясни приоритети, ясна ценностна рамка, ясни граници на възможните компромиси и най-вече ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти."

Facebook logo
Бъдете с нас и във