Банкеръ Daily

Общество и политика

Консули от 36 държави обсъдиха предизвикателствата пред Югоизточна Европа

Перспективите и предизвикателствата пред Югоизточна Европа бяха тема на втория ден от форума на Световната федерация на консулите, който за първи път се провежда в София. Представители в нашата столица изпратиха 36 държави от 4 континента. Сред гостите на днешната конференция бяха вицепремиерът Екатерина Захариева, транспортният министър Росен Желязков, банкери, икономисти и държавници. 

В отношенията между държавите все повече се увеличава ролята на почетните консули, посочи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. В приветственото си слово Екатерина Захариева открои значението на почетните консули за икономическите отношения и за връзките между хората.  "Ако има силни търговски, икономически, културни връзки, както и силни връзки между хората, отношенията между страните няма как да се влошат. Почетните консули помагат именно за задълбочаването на тези връзки. Сега, повече от всякога светът има нужда от работата на почетните консули", заяви министър Захариева. 

По инициатива на Министерството на външните работи през октомври ще бъде организирана среща на всички почетни консули, представляващи България по света. Подобен форум би допринесъл за привличане на инвестиции към България и за засилване на връзките във всички сфери със съответните държави. 

Министър Желязков очерта бъдещите проекти в сферата на инфраструктурата и комуникациите, чиято цел е да свържат и подобрят общуването между страните на Балканите. Той представи и предизвикателствата, свързани със съвременните технологии. 

"Изправени сме пред все по-големи предизвикателства, свързани с киберсигурността. Нужна е по-добра информираност на хората, както и адекватен отговор на тези заплахи. Прогнозите са, че до 2020-а година, десетки милиарди устройства ще са свързани в мрежата. В същото време, съвременните информационни системи могат сериозно да бъдат увредени от технически проблеми и вируси. Тези инциденти стават все по-чести и трудни за преодоляване”, заяви министърът на транспорта Росен Желязков. Той посочи, че с активната си роля на организатор на международни инициативи, България е успяла да извоюва привилегията да бъде домакин на едно от най-значимите събития за Европа през 2020 г. – Регионалният форум за киберсигурност. 

Желязков припомни, че България е направила значителни инвестиции в съвременна оптична инфраструктура. Над 7000 км опорна мрежа се използват от държавната администрация, за да се предоставят сигурни и иновативни електронни услуги. Целта е към 2025 г. всички училища, транспортни центрове и основни доставчици на обществени услуги, както и цифрово интензивни предприятия, да могат да ползват интернет със скорост един гигабайт в секунда. 

Пред участниците във форума, министърът представи и приоритетите в транспортната инфраструктура в България. Той подчерта, че страната ни работи съвместно със съседните държави при реализирането на редица инфраструктурни проекти, което е в синхрон с развитието на Трансевропейската транспортна мрежа.

Една от дискутираните дипломатически теми бе ситуацията в Молдова, след като Конституционният съд освободи от поста президента Игор Додон и назначи за временен президент бившия премиер Павел Филип. Почетният консул на Молдова инж. д-р Веселин Чипев изрази загриженост за ситуацията в страната и призова за бързо потушаване на политическото напрежение. В последния ден (15 май) от мисията си консулите ще посетят Пловдив - Европейската столица на културата. В Града под тепетата те ще посетят също така Консулството на Молдова в България, където ще продължат дискусията по европейския и световен дневен ред. 

Николай Василев обобщи пътя икономическия път на развитие на Югоизточна Европа в сравнение със САЩ и Азия. Той посочи като една от основните причини за различните начини на постигане на успех демографския фактор, както и кризите в икономически план. Той постави акцент върху развитието на дигиталната среда у нас в резултат на което, страната ни разполага с една от най скоростните и сигурните интенрнет връзки. Той подчерта важната роля, която би изиграло присъединяването на страната ни в еврозоната и Шенген. Отправи и специални поздрави за работата на транспортния министър Желязков за отдаването на Летище София на концесия, което ще допринесе за допълнителни приходи и инвестиции за България.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във