Банкеръ Daily

Общество и политика

Конституционните промени остават за след изборите

Въпреки че временната парламентарна комисия прие на днешното си заседание предложенията за промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа, гласуването на поправките ще остане за след избори наесен. Причината е, че парламентарната група на АБВ оттегли подкрепата си за законопроекта.

За приемането на конституционните промени са необходими гласовете на три четвърти, или 180 от общо 240-те депутати. Партиите в Народното събрание обаче няма как да съберат необходимите им гласа за обсъждане на проекта, тъй като депутатите от АБВ вероятно ще гласуват "против" в пленарна зала.

Ако тези гласове не бъдат събрани, но "за" промените гласуват 160 депутати, или две трети, проектът може да бъде гледан на второ четене, но не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след първото гласуване в пленарната зала. Това на практика отлага дебатите по промените в основния закон след местните избори на 25 октомври.

На заседанието на временната комисия депутатът от АБВ Лъчезар Никифоров заяви, че партията му няма да подкрепи текстовете, защото не споделя начина, по който се провежда реформата. От БСП пък обясниха, че левицата няма да гласува "за" проекта, защото предлаганата структурната реформа на Висшия съдебен съвет няма да допринесе за по-добрата работа на системата.

Текстовете, постигнати след едноседмични договорки между партиите през юли, предвиждат разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две камари - прокурорска и съдийска, като решенията им няма да зависят от пленума. В проекта е записано още възможността за пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, създава се възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във