Банкеръ Daily

Общество и политика

Конституционният съд заседава за анкетната комисия за нов основен закон

Следващият вторник Конституционният съд ще обяви противоречи ли на основния закон временната парламентарна комисия, създадена, за да обсъди, анализира и направи конкретни предложения за промени в проекта на ГЕРБ за нова конституция.

Съдът беше сезиран от президента Румен Радев, според когото решението за създаването на анкетната комисия е противоконституционно. Така смятат и специалистите по конституционно право, от които Конституционният съд поиска становища по президентското искане.

Един от тях е доцент Наталия Киселова, преподавател в Софийския университет.

"Поради това, че две от най-съществените точки в решението не съответстват на принципите на Конституцията и на конкретни разпоредби, считам, че решението изцяло трябва да бъде обявено за противоконституционно. Но съдът може да прецени, че ще е прекомерно изцяло да се обяви за противоконституционно", каза Киселова, цитирана от БНР.

Тя отговори утвърдително на въпрос дали КС може да редактира донякъде предмета на тази комисия, като отпадне проблематичната част.

Комисията, която да работи по проекта на управляващите за нов основен закон, беше създадена на 2 октомври със срок на действие два месеца. Тя беше бойкотирана от БСП и ДПС. 

Десетина дни по-късно държавният глава Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъде отменено решението за нейното създаване. Защото "обикновен парламент може да се занимава с проекта за нова конституция само във връзка с въпроса да се свика или не Велико народно събрание, а не да го обсъжда, анализира и предлага конкретни предложения за промени, каквито задачи възложи на временната комисия парламентарното мнозинство."

В бърз порядък КС допусна искането на президента и поиска становища от институции и отделни юристи. С различни нюанси конституционалистите са категорични, че решението за създаването на временната парламентарна комисия е противоконституционно.

Днес Конституционният съд само ще обсъди становищата, а следващия вторник ще се произнесе и по същество по президентското искане.

В понеделник Венецианската комисия към Съвета на Европа (СЕ) представи оценката си за предложенията за изменения на българската Конституция. 

Становището е изготвено по искане, отправено от българската страна, и е прието на 20 ноември. То е междинно и е прието по спешна процедура, се отбелязва в съобщение на пресслужбата на СЕ. Становището разглежда предложенията за реформа в съдебната власт и прокуратурата.

Венецианската комисия изразява съжаление, че първите стъпки за конституционни промени не са били предшествани от подходящо обществено обсъждане, че предложенията са били изготвени от парламентарното мнозинство, изглежда, без никакъв външен принос, а причините за някои предложения не са добре обяснени, се посочва в съобщението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във