Банкеръ Daily

Общество и политика

Конституционният съд реши, че работодател може да бави заплати

Конституционният съд не взе решение по искането на омбудсмана Мая Манолова за отмяна на чл. 245, ал.1 от Кодекса на труда, която позволява на работодател да изплаща 60% от трудовото възнаграждение при затруднения.

Както "Параграф 22" вече съобщи, Конституционният съд не взе решение поради липса на необходимото конституционно мнозинство от 7 гласа за формирането на общи мотиви.

Съдиите Цанка Цанкова, Румен Ненков, Кети Маркова, Анастас Анастасов, Филип Димитров и Таня Райковска гласуваха за отхвърляне на искането като неоснователно. Съдиите Борис Велчев, Стефка Стоева, Мариана Карагьозова-Финкова и Константин Пенчев гласуваха за уважаване на искането.Съдиите Гроздан Илиев и Георги Ангелов считат искането за недопустимо, но на различни основания.

Мотивите на решението ще бъдат обявени допълнително.

Според омбудсмана този текст oщeтявa paбoтницитe, тъй ĸaтo тe изпълнявaт cвoитe зaдължeния, a зaĸoнът им гapaнтиpa частична заплата.

Мая Манолова твърди, че разпоредбата в Кодекса на труда противоречи на Конституцията. Като аргумент в полза на отмяната Манолова посочва, че Koнcтитyциятa задължава зa пoлoжeн тpyд да ce изплaщa пълнo тpyдoвo възнaгpaждeниe.

Данните, оповестени от омбудсмана, показват, че общо 30 милиона лева се дължат под формата на неизплатени заплати.

Тя е категорична, че работата в тежки условия без трудов договор, извънредният труд са форми на съвременно икономическо робство. При Манолова са постъпили около 5000 жалби от граждани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във