Банкеръ Daily

Общество и политика

Конституционният съд отмени фирмените дарения за партиите

Конституционният съд обяви за противоконституционни всички законови разпоредби, които дават възможност на партиите да получават дарения от фирми. Решението е взето единодушно, а КС се произнесе след като бе сезиран от президента Румен Радев през 2019 г. От решението на съда става ясно, че не самата практика противоречи на Конституцията, а начинът, по който в момента е уредена законодателно.

Възможността за финансиране на партии под формата на дарения от фирми бе променена и регламентирана в Закона за политическите партии и в Изборния кодекс след скандали през лятото на 2019 г. и след като бе намалена държавната субсидия от 11 до 1 лев за получен глас.

"Финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци единствено при сега предвидените в закона ограничения е в несъответствие с конституционно допустимото", се посочва в решението на съда.

Според съдиите условията и размерите за публичното финансиране на партиите трябва да бъдат изчерпателно уредени в закона и да съдържат гаранции за равнопоставеността на тези партии. Не е пречка да има финансиране с дарения както от юридически лица, така и от еднолични търговци, но това "може да става по също така ясни правила, каквито се изискват за публичното финансиране".

"Възможността за пряко или косвено финансиране на политически партии от държавата и общините извън определеното в закона бюджетно финансиране, е конституционно недопустимо", гласи още решението.

Нарушен е основния закон с разрешението политическа партия да получава дарения от самата държава, държавните органи - юридически лица, общините, държавни или общински предприятия или търговски дружества, търговски дружества, в които държавата или общините имат участие или контрол.

Съдиите заявяват още, че "възможността партиите да се финансират от частни източници следва да е съпроводено от ограничаване на размера на финансиране, което може да бъде предоставено от отделен дарител".

Конституционният съд отбелязва, че системата на финансиране на партиите трябва да гарантира, че всички те са в състояние да се съревновават при равни възможности, което осигурява политическия плурализъм и създава гаранция за ефективното функциониране на демократичните институции.

Възможността партиите да получават дарения от юридически лица и търговци бе законово регламентирана през лятото на 2019 г. по инициатива на ДПС. С подкрепата на ГЕРБ, ДПС, "Атака" и "Воля" отпадна забраната, действала  за дарения за формациите от юридически лица дотогава.

Депутатите приеха окончателно поискания от премиера Бойко Борисов правителствен законопроект за промени в държавния бюджет за 2019 г. Веднага след това бе прието и предложението на ДПС, инициирано от депутата им Делян Пеевски, партиите да могат безлимитно да се финансират от бизнеса.

След като в средата на юли 2019 г. парламентът отхвърли ветото му, държавният глава Румен Радев сезира Конституционния съд заради финансирането на партиите от бизнеса.

Искането на президента бе да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби от Закона за политическите партии и от Изборния кодекс, които регламентират даренията на политическите партии от юридически лица и еднолични търговци.

През декември същата година след три гласувания, дълги срещи между парламентарните групи и скандали, ГЕРБ прие предложението на БСП държавната партийна субсидия да стане 8 лв. на глас. Въпреки увеличението, възможността партиите да се финансират от бизнеса, която беше приета след намаляването на субсидията до 1 лв. през юли, остана  в сила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във