Банкеръ Daily

Общество и политика

Конституционният съд образува дело за избора на новия шеф на КЕВР

Конституционният съд образува дело за избора на Станислав Тодоров за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Съдът беше сезиран от депутати от групата на ГЕРБ-СДС. В искането те настояват за отмяна на решението на Народното събрание, защото процедурата за избор на председател на КЕВР е започнала при едни условия, а е завършила при други, а самият Тодоров не отговаря нито на заварените, нито на променените условия.

Освен това, твърдят от опозицията, са били нарушени принципите за политическия плурализъм и равнопоставеност, защото са били лишени от възможността да номинират кандидати.

От ГЕРБ - СДС виждат и нарушение на Директивата за общите правила за вътрешния пазар на електроенергия.

На 9 февруари парламентът избра Станислав Тодоров за председател на КЕВР и Благой Голубарев за член на регулатора. Подкрепата да тях дойде от „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“, „Демократична България“. От „Възраждане“ гласуваха против, а ДПС и ГЕРБ се въздържаха. Мотивът е, че двете кандидатури не отговарят на Закона за енергетиката в частта за изискван трудов стаж.

Новият шеф на КЕВР защити мораториума върху цените на тока.

Тодоров определи новия си пост като възможност да се направи промяна за България.

„Приеха в момента, в който бях сигурен, че трябва да жертвам личния си комфорт за благото на България. Дали ще се справя предстои да видим. Със сигурност КЕВР балансьорът между интересите на икономическите оператори и потребителите. Това е доста тежка задача, с която само хора, които са добре подготвени, могат да се справят“, заяви той.

В кулоарите на парламента Тодоров отговори на упреците от опозицията, че като служител на частна компания е заобикалял Закона за обществените поръчки.

„АЕS е 100% частна компания и, като такава, взима решение как да структурира своята дейност, включително и по какъв начин се купуват стоки и услуги от външни изпълнители. Решенията, които се взимат в AES,не са вземани еднолично от мен. Имало е винаги изпълнителен директор, а да не говорим, че всичките такива решения са комуникирани с ръководните органи на компанията извън България“, обясни той.

Станислав Тодоров определи наложения от НС мораториум върху цените на тока, парното и водата като "правилно решение".

„Мораториумът беше наложен, за да няма шоково поскъпване на цените, от една страна, и, от друга страна, да се намерят други начини да се компенсират енергоразпределителните предприятия за техните технологични загуби. Това аз лично намирам за правилно решение, защото, ако се беше вдигнала цената, то може да си представите, че всички потребители, включително аз, щяхме да започнем да плащаме по-високи сметки“, посочи той.

Новият ръководител на енергийния регулатор  не вижда причини да иска предсрочната отмяна на мораториума. Какви ще бъдат цените от 1 април е рано да се коментира, каза той:

„Това в действителност е най-важният въпрос, който касае всички потребители! Аз трябва да вляза в ролята си, да направим калкулациите. Работи се с експертите по дирекции и конкретните отдели, които се занимават с ценообразуването - да видят какви са заявките за промяна на ценовата структура. И тогава мога да ви отговоря на този въпрос“.

Атаката на опозицията, че не отговаря на законовите изисквания да заема поста, Станислав Тодоров коментира така:

„Дали аз отговарям на тези изисквания - това е роля на парламентарната комисия по енергетика и Народно събрание да прецени. Аз със сигурност и имам 8 години доказан опит в енергетиката и познавам енергетиката, предполагам, доста добре“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във