Банкеръ Daily

Общество и политика

Конституцията не позволява да се приемат дистанционно закони, подчерта Нинова

Всички депутати ще бъдат тествани днес за коронавирус, след като стана ясно, че колегата им от ДПС Хасан Адемов е дал положителна проба. Народните представители се тестват с PCR тест в две болници – държавната ВМА и частната „СофияМед“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова сподели пред репортери, че е притеснена от заплахата, но изпълнява това, което трябва.

Тя отбеляза, че за последно е видяла Хасан Адемов в последния работен ден на парламента, когато в пленарната зала се гласува извънредният режим на работа на депутатите. Нинова добави, че тогава той е бил с маска и не е забелязала влошаване на здравето му.

Лидерът на левицата коментира предприетите от здравните власти и държавата мерки за ограничаване на разпространението на заразата.

„Здравните мерки, мерките на лекарите – с уважение. Тези, които правителството прави, са доста хаотични. Само вчерашния ден да вземем – министърът на здравеопазването си смени заповедта за маските буквално за часове. И това не е единствен случай. Сутрин правят едно, на обяд - друго, вечер - трето, объркаха хората“, подчерта Нинова и допълни, че глобите за нарушение на мерките са твърде високи.

Попитана дали сега е съгласна, че парламентът е трябвало да премине в извънреден режим на работа, червената лидерка отговори, че Народното събрание трябва да намери начин да работи. И посочи, че този въпрос е бил обсъждан на председателския съвет, който се проведе по-рано днес.

„Сега вече и управляващите смятат, че парламентът трябва да работи, защото искат актуализация на бюджета. Обсъждахме няколко варианта как да стане това, но окончателно ще го решим, след като всички депутати минат на тестове и се видят резултатите. Имаше всякакви предложения – от електронно-дистанционно дебатиране чрез софтуерен продукт, който да се инсталира на компютъра на всеки депутат и през телефоните ни. Само няма да може да гласуваме, защото Конституцията го забранява. Там се иска лично присъствие на гласуване и експертите от правната дирекция на парламента са категорични, че е риск да гласуваме дистанционно, защото тези актове могат да паднат при обжалване“, разясни Нинова.

Сред останалите идеи са депутатите да влизат по групи при гласуване в пленарна зала, за да може да се спази дистанцията помежду им или да се приложи механизма на тайното гласуване.

„Обсъжда се вариантът да се преместим в по-голяма зала – в Партийния дом или НДК. Този въпрос остана отворен“, каза още лидерът на столетницата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във