Банкеръ Daily

Общество и политика

Константинова: Сами ДБ ще са по-силни на изборите

ДБ ще бъдат много по-силни самостоятелно и ще могат да разгърнат по-дясната си програма много по-убедително за своята електорална ниша, докато при нас, честно казано, социалният пакет ще е изключително водещ. И смятам, че поотделно ще бъдем много по-силни. Така бившият вицепремиер по ефективното управление Калина Константинова от "Продължаваме промяната" коментира отклоняването на поканата, отправена от ДБ, да се явят заедно на парламентарните избори. По думите ѝ ДБ е естествен партньор на ПП. И от партията ѝ са доказали, че заедно работят "изключително добре".  "Ние така или иначе сме и ще бъдем в една управляваща коалиция заедно от другата страна на изборния процес", каза пред NOVA бившият зам.-премиер. Но изтъкна: "На този етап обаче сме изправени пред задачата да разгърнем пред избирателите си своята програма." A единствената задача сега е да може да се спечели доверието, за да се гарантира стабилно управление.

Още не са готови листите на ПП. Предстои те да бъдат приети и изчистени в рамките на следващите дни. Подчертавайки принципа, който са приели във вече регистрираната им партия - всеки да ще кандидатира от родното си място, Константинова потвърди, че ще бъде в софийските листи. А на въпрос за лидерска позиция на Христо Петров (Ицо Хазарта), който отново да застане срещу Бойко Борисов и Корнелия Нинова, отговори, че такава възможност се обсъжда като доказано работещ вариант. Като водач на листа се обсъжда и името на бившия силов министър Бойко Рашков. Поканени са да се приобщят към техния отбор и отцепниците от ИТН.  

Бившият вицепремиер коментира въпросите, свързани с газовите доставки. "Нашата задача беше да осигурим работещ план. Това, което оставихме след себе си, беше опцията да се осигурят доставките чак до пролетта, така че българите да са спокойни за това каква зима ги чака", заяви тя. "Както в последните четири месеца, откакто знаете, че ние не получаваме газ от "Газпром", как ние успяхме да осигурим и танкери, и газ, и начинът, по който да бъде доставен? Това трябваше да се случи и в следващите месеци и при желание на правителството", посочи Константинова по повод приетия от служебното правителство само един танкер втечнен газ от общо седемте договорени със САЩ от кабинета "Петков". Тя не пожела да нарече тези действия на служебния кабинет "саботаж", но отбеляза, че би пожелала да види техния алтернативен план.

Калина Константинова подчерта, че в последните дни на управлението си правителството на Кирил Петков е успяло да договори газ под европейските цени - "30 долара под европейската средна цена", а служебният кабинет да извърви следващите стъпки. "Българският интерес е да осигурим на българите възможно най-евтиния газ. Откъде идва той е въпрос на преговори и договорени цени", допълни тя, припомняйки, че по темата за "Газпром" се вкарва "много идеология и геополитика". И обясни, че не са се отказали от договор с компанията: "Ние чакаме изпълнение на този договор и не сме се отказали от него, просто такова не се случва." "Това, което има в момента на масата от "Газпром", не е нещо, което устройва държавата. Това е партньор, който вече е доказано в рамките на договора, който ние имаме с тях, и който в момента отива на арбитражен съд, и на договорите, които имат европейски държави, че те не са доставчик, на който може да се разчита", смята политикът. "Ако може да се направи някакъв договор, който е изгоден за България и на който може да се разчита, който за момента не виждаме такъв и за съжаление не сме видели такава опция в месеците, в които ние бяхме в управление, това е окей", счита тя. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във