Банкеръ Weekly

Общество и политика

КОНСОРЦИУМЪТ KPN/OTE ИЗИГРА И АСАТА СИ

Журналистка: Ще има ли сделка за БТК?


Министър Антоний Славински: Много ще съм радостен, ако вие ми дадете отговор, аз също се вълнувам много.


(Разговор, проведен след заседанието на Министерския съвет на 30 март в София.)


Преговорите за БТК приключиха окончателно. Работните групи на купувачите и продавачите си взеха сбогом през изминалата седмица. Сега остава нашето правителство и парламентът да решат дали ще приемат подадената в средата на миналата седмица подобрена оферта под кодовото заглавие Последно предложение. В нея единствената промяна е повишената с 90 млн. щ. долара цена (от 510 млн. на 600 млн. щ. долара) за 51% от БТК и за лиценза за втори GSM-оператор. Консорциумът между гръцката ОТЕ и холандската Кей Пи Ен иска да получи максимално бърз отговор, който да не оставя съмнение дали сделката ще бъде сключена, или не. Но краен срок за това не е обявен.


Промяната на цената може да има една-единствена последица - при увеличаването на капитала да се повиши цената на една акция на БТК. Консорциумът се ангажира с инвестиции от 150 млн. щ. долара за БТК и с 50 млн. щ. долара за втория GSM-оператор.


За изчисляването на тази цена бе възприето, че общата стойност на сделката се разделя в съотношение: две части за БТК и една част за лиценза за GSM-оператор. Новата оферта означава, че 51% от БТК са оценени за 400 млн. щ. долара, а вторият GSM-оператор струва 200 млн. щ. долара. При това положение цената на целия капитал на БТК (100%) става около 784 млн. щ. долара. Твърди се, че повишаването на цифрите в офертата е било условието, поставено на последната среща между премиера Иван Костов и шефа на ОТЕ Георгиус Симионидис и вицепрезидента на Кей Пи Ен Мартен Петерс.


Новата оферта обаче повтаря исканията за компенсации, които като еднократна сума могат да достигнат до 20 млн. щ. долара, а като общо задължение - до 200 млн. щ. долара. (виж в.БАНКЕРЪ, бр. 48/1999 г.) Купувачите определят това искане като нормално и смятат, че то е гаранция за сигурността на тяхната инвестиция.


На парламента ще бъде предложено да разреши проблемите, свързани с исканията за промени в законите за приватизация, за обществени поръчки и за далекосъобщенията. Ще се търси начин да бъде заобиколено изискването на чл. 1, ал. 3 от Закона за приватизацията, според който при приватизация дружеството/купувач трябва да е над 50% частно.


Втората група проблеми, по които ще трябва да се изкажат депутатите, са свързани с договора за обезщетение, където се поемат в международен договор определени финансови гаранции за запазване на нормативната рамка и за изплащане на обезщетения при съдебни решения, които засягат дейността на БТК.


Купувачите на БТК не отговарят на това условие, защото в него участва държавната гръцка компания ОТЕ, а според предварителния договор тя би трябвало да държи 60% от капитала на българското дружество.


Промените в закона за обществените поръчки се искат, за да могат купувачите да се отърват от изискването да възлагат без конкурс управлението на БТК и на втория GSM-оператор на дъщерните си дружества.


Искат се и промени в Закона за далекосъобщенията. Те в крайна сметка заздравяват монопола на БТК върху гласовата телефония до 2002 година. В хода на преговорите отпаднаха исканията за монопол при доставката на ИНТЕРНЕТ и за международната свързаност. Купувачите обаче искат изрично да се запише, че не се позволява предоставянето на телефонни услуги по информационната мрежа.


Препращането на сделката в парламента ще позволи да се изчака и изходът от предстоящите на 9 април парламентарни избори в Гърция. И двете основни партии, които се състезават в тях - управляваща ПАСОК и дясната Нова демокрация, са убедени, че ОТЕ ще бъде приватизирана до края на годината. Причината е, че тогава изтича монополът, който тя има върху фиксираната мрежа, и на пазара ще се появят нейни конкуренти. Политиците в южната ни съседка смятат, че за да оцелее в новата среда, ОТЕ има нужда от допълнителни инвестиции и от нов собственик. Ако социалистите запазят властта си, това може да даде предимство на Дойче телеком като кандидат за ОТЕ пред няколкото американски компании, които също чакат да се обяви търг. Как това ще се отрази на сделката за БТК знае може би единствен премиерът Иван Костов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във