Банкеръ Weekly

Общество и политика

КОНСОРЦИУМ ЩЕ ПРИВАТИЗИРА БЪЛГАРСКИТЕ ВЕЦ

БРИБанк, консултантската фирма Deloitte Touche, и HSBC Investmant bank PLC, дъщерната инвестиционна банка на HongKong and Shanghai Banking Corp Ltd, са създали консорциум, който ще участва в конкурса за избор на агент по продажбата на пул Национална електрическа компания, обявен от Агенцията за приватизация. Срокът за подаване на офертите изтече миналия петък. Пулът включва 22 малки български ВЕЦ-ове. Това е една трета от общия им брой - 63 на водните централи, чийто собственик е НЕК.


Новината привлече интереса на финансовата общност заради мащаба на водещия чуждестранен участник в консорциума. За първи път не само в България - но и в цяла Източна Европа, навлиза инвестиционна банка с подобен размер, специализирана в приватизацията на обекти от енергетиката.


Нормално е да си зададем въпроса какво търси в България HSBC Investmant bank? Едва ли гигантът желае да подпомогне българската приватизация, като намери най-добрия кандидат-купувач и сключи сделката при възможно най-високата възможна цена. Ясно е, че финансовият колос опипва почвата, за да постигне в бъдеще други свои дългосрочни цели, познати засега само на висшите му мениджъри.


HongKong and Shanghai Banking Corp Ltd разполага с най-големия в света пазарнокапитализиран уставен фонд. В края на 1997 г. той достига 64.6 млрд. долара. Акциите й се търгуват на Международната фондова борса, Лондон.


HSBC е създадена в Хонконг през 1865 г. от местни търговци, за да обслужва постоянно нарастващия им бизнес с Китай, САЩ и Европа. Днес банката има 5000 офиса в 78 страни. Преди три години тя закупи английската Мiddlend Bank. Притежател е и на HSBC holdings BV, Холандия.


Дъщерната й инвестиционна банка е консултирала приватизационни сделки в енергетиката с единичен размер между 2.2 - 11.7 млрд. британски лири. Кредитният й рейтинг е сред най-високите: IBCA - A+/A1+; Moody's - A3/P-1; SP - NR/A-1 и TBW - /TBW-1.

Facebook logo
Бъдете с нас и във