Банкеръ Daily

Кирил Петков:

Конгресът на САЩ е гласувал само рамка, оферта още не е дадена

Министър-председателят Кирил Петков коментира новината, че САЩ ще доставят самолети F-16 на България.

По думите му оферта още не е дадена. „Конгресът на САЩ е гласувал само рамка. След като получим оферта, ще дадем отговор“, увери премиерът. 

„Нека правителството даде и възложи оферта, която след като ние получим, ще оценим, ще решим каква е най-добрата стратегия на база на тази оферта. Днешната стъпка е просто рамковата позиция на американската държава. Не трябва да говорим предварително. В момента още нямаме оферта, не знаем какво се предлага“, коментира Петков.

„Каквото и да направи българското правителство, ще направи много по-добра и детайлна оценка на предложенията, ще види всички възможности, ползи, допълнителни ефекти, преди да вземе такова решение. Последният път българското правителство е взело решението на крак, което за мен не е правилният начин”, каза още премиерът Петков.

По-рано днес президентът Румен Радев коментира информациите за офертата на САЩ за продажбата на още осем нови Ф-16 за българските ВВС. 

Според държавния глава правителството трябва да вземе тежко решение и обясни защо: 

„Дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата, ще струва на България 5,5 млрд., дали можем да си го позволим сега при разсрочено плащане, но трябва да питате и колко време е това разсрочено плащане. Дали е 10-15 години или всичко трябва да се плати в рамките на 1 година. Може ли да си го позволи българското правителство. Желателно е да може. Ние трябва да имаме пълна ескадрила. Как ще стане това? Ако някой продължава да говори, че България ще може да носи дежурство с Ф-16 веднага след 2025 г., той ви лъже. Няма страна, която да може да носи бойно дежурство само с осем самолета. Ако правителството вземе решение достатъчно експедитивно в рамките на два-три месеца отговори и сключи договор, следващите осем самолета за пълноценна ескадрила ще дойдат някъде 2027-2028 г.“

Вчера САЩ одобриха потенциална продажба на България на нови 8 изтребителя Ф-16. Общата цена се очаква да бъде 1 милиард и 673 милиона долара. Става въпрос за 4 броя Ф-16 C Блок 70 и 4 броя Ф-16 Д Блок 70. 

През 2019 г. България плати 1.3 млрд. долара за производството и придобиването на осем самолета Ф-16 Блок 70. Първите машини от тази сделка трябваше да бъдат доставени догодина, но заради пандемията се очаква да има забавяне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във