Банкеръ Weekly

Общество и политика

КОНГРЕС В ИМЕТО НА МАНДАТА

Познавачите са сигурни, че след 46-ия си конгрес БСП ще продължи постарому, макар и окрилена от това, че е на власт след осем години опозиция. Но и смутена от вида си в управлението на страната. Следващата седмица, на 3 и 4 декември, конгресът на червените трябва да избере ново ръководство на партията и да промени устава й. Прогнозите са, че на 5 декември БСП ще осъмне със старото си ръководство и ще преглътне не дотам левите уклони в партията в името на пълния властови мандат. И, разбира се, столетната партия ще поеме уверен курс към спечелване на президентските избори догодина. С единствения правилен ляв кандидат - настоящия държавен глава Георги Първанов. Въпреки плурализма в червената партия по този въпрос на Позитано 20 две мнения няма. Ясната политическа задача на БСП да осигури втори мандат на Първанов дори допуска варианта той да се кандидатира като независим, твърдят от червената централа. Партията е осъзнала, че той всъщност е президент на всички българи, а БСП ще застане зад гърба му, защото е националноотговорна партия, твърдят запознати с подготвяното оправдание за пред твърдия електорат.
Но политическата директива за президентските избори май е последната конгресна грижа на социалистите. По-важно е различните гласове в партията да бъдат настроени на верния тон и властовата хармония да не се разстройва от излишни звуци.
Политическите наблюдатели очакват конгреса да подсили, поне формално, демократичния характер на устава. Правото да се изключват членове на партията ще остане само за местните структури и няма да бъде предоставено на Висшия съвет, както се предлагаше, твърдят запознати. Процедурата по приемане в партията вероятно ще бъде облекчена с цел да се преодолее намаляването на електората и да се привлекат млади хора в редиците на червените. Линията предконгресно бе затвърдена от председателя на столичната партийна организация Румен Овчаров, който в четвъртък ритуално връчи членските книжки на млади социалисти.
Пак в
подкрепа на многогласието
местните структури на БСП са предложили четирима опоненти на Сергей Станишев за лидерския пост. Това са заместникът му Румен Петков, президентският човек Костадин Паскалев, говорителят на БСП Ангел Найденов и вечният номиниран Янаки Стоилов. Зад гърба на Станишев обаче застават някъде около 70 процента от структурите на партията в страната. Освен това е повече от сигурно, че Румен Петков и Костадин Паскалев ще си направят отвод, а Янаки Стоилов пак няма да го изберат, прогнозираха пред в.БАНКЕРЪ членове на Висшия съвет на БСП.
Днес и утре са последните отчетно-изборни конференции на общинските партийни организации. Червените отчитат, че са спазили партийната повеля за засилване на присъствието на жените и на младите в местните ръководства.
Около 20% от общинските партийни съвети са с новоизбрани шефове. Жените са малко под 40% от състава на ръководствата, а младежите - 20 на сто.
Отчетно-изборната конференция на столичните социалисти вероятно ще предпочете досегашния си лидер и настоящ министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред Красимир Премянов и Кристиян Вигенин, смятат запознати с работите на Леге 10. Двамата бяха предложени за председателското място на софийската организация и миналата седмица бяха единодушни по въпроса, че градското ръководство се нуждае от освежаване. Още преди избора обаче червени активисти прогнозираха, че Румен Овчаров ще продължи да съвместява и трите си функции. Според други обаче и Красимир Премянов, и човекът на Сергей Станишев - Кристиян Вигенин, били с големи шансове да оглавят софийското ръководство. Партийци препоръчвали Румен Овчаров да се съсредоточи върху министерските си функции и длъжността си заместник-председател на БСП. Така социалистите щели да покажат, че
изпълняват повелите
от 1995-а, когато решиха, че един партиен лидер не може да съвместява много постове. Тази програма за модернизация на партията беше внесена на 42-ия конгрес от Георги Първанов и от Николай Добрев и беше адресирана към тогавашното правителство на Жан Виденов. Почти десет години социалистите я изпълняват само когато решат и я забравят, когато им е изгодно. Сергей Станишев например се сдоби преди два месеца с още трима заместници в партията. Уж министрите Румен Овчаров и Румен Петков трябваше да бъдат разтоварени от партийните им задължения, но всъщност не загубиха постовете си и си останаха заместник-председатели на ВС на БСП.
Смяната в столичното ръководство щяла да осигури алиби на червените, че изпълняват последователно вътрешнопартийните си програми, коментират анализатори. Така по-меко ще минат и дискусиите по
най-болния въпрос
А той е дали електоратът ще преглътне това, че БСП е в управлението, но не предлага ясен ляв проект. Или, с други думи, как на делегатите от страната, които са по-близо до редовия социалист, отколкото ръководството, ще бъде обяснено, че партията няма да изпълни предизборните си обещания за социално благоденствие. Ако отчетният доклад на председателя пред конгреса е като управленската програма на правителството, ще е нужна мобилизация на цялата партийна дисциплина, за да мине без буря. Така се шегуват някои от членовете на ВС на БСП, но всъщност никак не им е до шега.
От две седмици на Позитано 20 обсъждат документите, които трябва да бъдат представени пред делегатите идната събота и неделя. В един от тях се казва, че БСП изживява криза на идентичността заради несъответствие между програмата на партията и действителността. Драмата не е малка, защото социалистите още помнят изявлението на лидера си Сергей Станишев на последното издание на миналия 45-и конгрес, че в страната има капитализъм в най-див вид. След парламентарните избори през юни обаче същият лидер на същата партия оглави правителство, което прие наследеното от дивия капитализъм, включително и на ниво коалиционни партньори. Преди около седмица в партийния печат членът на ВС на БСП проф. Владимир Топенчаров пак повдигна въпроса за дивия капитализъм и се опита да го представи като реален такъв. Тъкмо с тази реалност трябвало да се съобразява правителството, обяснява професорът, вероятно за да подготви левите читатели за това, което ще произтече от 46-ия партиен конгрес.
Доминираното от социалистите правителство на тройната коалиция демонстрира приемственост в изпълнителната и в законодателната власт, вместо да предложи лява алтернатива, докато червените гласове са били дадени за програмата на БСП, смятат други червени анализатори. Опонентите на Станишев напомнят още, че предизборните обещания на партията били доста близки с тези от 1995 г. и правят аналогия с провала на правителството на Жан Виденов. Сергей Станишев обаче още преди седмица се опита да прогони от партията
призрака на предшественика си
като припомни на своите, че именно те са провалили предишния червен кабинет. Депутати от БСП прогнозират, че оправданията с евроатлантическите ангажименти на страната, с които ще бъдат обяснени непопулярните мерки на правителството и неизпълнените обещания, трудно ще минат пред делегатите на конгреса.
Отново, както по времето на Жан Виденов, ще бъде повдигнат въпросът и за отношенията на страната ни с Международния валутен фонд. Левите икономисти не са се отказали от тезата да изгоним Фонда, който не иска да повишава бюджетните заплати. Те се готвят да разнищят примера с Румъния, която преди три седмици прекрати отношенията си с Фонда по подобни причини. Запознати твърдят, че тези гласове ще бъдат парирани с обяснението, че такова решение е възможно само при съгласие на коалиционните партньори, които обаче не искат и да чуват за него. И шумотевицата заради Фонда и заплатите ще стихне пред заплахата, че по-резките движения вляво ще взривят парламентарното мнозинство.
Още не е ясно дали социалистите ще оставят в отчета на Висшия съвет идеята да се съберат по пет лева от 200-те хиляди членове на БСП за купуване на централата на Позитано. Заедно с апетитите на червените кадри за държавнически постове, за които преди около месец оргсекретарят Димитър Дъбов се изтърва пред медиите, плюс мечтите за реституция на комунистическата собственост отпреди 1944 г. се очакват и други знаци, които ясно да казват, че столетницата остава
непоклатима и неизменна
Или, както гласи една шега с петнадесетгодишна давност, БСП се реформира, но не се променя.
Преди три седмици една печатна грешка изправи на нокти лидера Сергей Станишев. Когато висшето ръководство се събра за първи път да мъдрува над конгресната документация, му поднесоха документ, на който пишеше Отчет на парламентарната група на БКП.
С цел да бъдат пощадени чувствата на твърдия електорат в документите за конгреса ще залегнат любимите стари социалистически идеи. И то така, че да бъдат обнадеждени дори носталгиците по братската дружба с несъществуващия вече СССР.
Ако правителствената програма трябваше да бъде докарана до представите на социалистите за социална, то в партийната програма тези представи ще бъдат покрити с обещание да станат реални в обозримото бъдеще.
Голяма тръпка на наблюдателите носи очакването дали делегатите ще схванат разнобоя между различните документи - партийните повели и отчети и правителствената програма. Реалисти твърдят, че дори и да има бурни дебати по различни въпроси, включително и за царските имоти, те ще затихнат бързо. Ще ги тушират дори и
конкурентните лобита
в БСП. Хората на президента Георги Първанов са с най-голямо представителство в изпълнителната власт и ревностно ще бранят статуквото, а с него и втория мандат на сегашния президент. От тях най-критичен вероятно ще бъде Костадин Паскалев, на когото, според червени депутати, Първанов е поверил задачата да държи нащрек Сергей Станишев. Ето защо, в името на европейския облик на партията, лобито на Станишев автоматично и кротко ще приглася на президентските хора. Социалистите около двамата заместник-председатели Румен Овчаров и Румен Петков са доста обвързани както с изпълнителната власт, така и с икономическите групировки около партията, които държат БСП да бъде във властта.
Така че всички в ръководството на БСП ще бъдат прекалено заети да омайват делегатите с факта, че партията е на власт, и с неизбежните политически и икономически реалности. И в крайна сметка ще осигурят за правителството пълна и единодушна партийна подкрепа. Същото правителство, което макар и неохотно, партията, ще не ще, припознава като свое. Дори бурните дискусии на конгреса ще бъдат градивни и нищо чудно да се роди лозунг.
Един конгрес - една цел: Цял мандат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във