Банкеръ Daily

Общество и политика

Конфронтацията между Борисов и Радев имала и личен характер

Остри думи между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев сме чували и преди. По-скоро тази конфронтация има и личен характер. Това каза пред БНТ социологът Евелина Славова по повод словесните схватки между министър-председателя и държавния глава.

"Видно е, че президентът се е конструирал в линия на остри критики към правителството и тази линия ще продължи до края на мандата му. Напоследък се забелязва, че президентът, който се радва на висок рейтинг, започва да губи рейтинга си от привържениците на ГЕРБ. Те започват да не го приемат като свой президент и да не го харесват заради тази остра конфронтация", заяви Славова.

Политологът Страхил Делийски пък посочи, че във всяка една критика може да има нещо конструктивно. "В тази ситуация има два разказа. Единият е този на властта – всичко е ОК, вървим добре, има стабилност. Другият разказ е този на президента – има проблеми, хората не живеят добре. Тези два типа разкази за държавата имат еднакъв брой фенове в публиката. Двамата държавни мъже сякаш изговарят гласно това, което хората говорят помежду си", обясни Делийски.

Двамата коментираха и инициирания от президента Румен Радев дебат за промени в Конституцията. Политологът посочи, че това е прекалено голяма крачка в и без това нестабилния ни политически процес. "Добре е президентът да вкара повече разум в начина, по който действат институциите, а не в крайния документ", смята той.

Според Евелина Славкова пък за Конституцията сме чували хиляди пъти от различни политически играчи. "Това е изключително тежък процес, който ще доведе до дребни политически игри", отбеляза социоложката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във