Банкеръ Weekly

Общество и политика

КОНФЛИКТЪТ ЗА ГАЗА СВИ КЪМ КРЕДИТНА БАНКА

В разговорите около газа изскочи и проблемът на Кредитна банка с ДСК. За него напомни шефът на Овъргаз Сашо Дончев на специалната газова пресконференция, дадена от Мултигруп на 19 декември. Според него премиерът заявил: А тази Кредитна банка... на нея да знаете какви неща ще й се случат... Разбирам, че ДСК щяла да си поиска парите.... Съобщавайки това, г-н Дончев може би се опита да засили драматизма във внушението за предстоящата правителствена офанзива срещу Мултигруп. Думите му обаче като че ли постигнаха друг ефект.


Мнозина журналисти очевидно са се запитали какъв всъщност бе спорът между двете финансови институции? Не дължеше ли Кредитна банка някакви облигации на ДСК, които касата си искаше веднага, а банката отказваше да й върне незабавно? Първи се усетиха репортерите от националното радио и на 20 декември сутринта - ден след пресконференцията на Мултигруп, от програма Хоризонт потърсиха председателя на ДСК Спас Димитров. Позицията си г-н Димитров изложи и в специално интервю за в. БАНКЕРЪ.


Та какъв е проблемът? На 26 юли и на 10 септември миналата година Кредитна банка сключва с ДСК два договора за доверително управление на валутни облигации по ЗУНК. Общата номинална стойност на ценните книжа сега е 14.45 млн. щ. долара. По-късно са подписани анекси към въпросните договори, с които Кредитна банка се задължава да върне облигациите в края на 1998 година. През септември тази година обаче ДСК уведомява търговската банка, че прекратява договорите за доверително управление и иска валутните облигации да й бъдат върнати предсрочно. С аргумента, че ДСК няма правно основание за това, от Кредитна банка отказват. В интерес на истината, дори и при най-добро желание, банката не можеше - нито тогава, нито сега - да върне на касата посочените ценни книжа. Което, разбира се, съвсем не означава, че след седмица, месец или два Кредитна банка няма да е в състояние да ги върне.


Септемврийският спор между двете институции позаглъхна, за да излезе днес отново на дневен ред. На всичко отгоре се оказа, че облигационната драма има и развитие. В началото на декември тази година ДСК отново си е поискала книжата от Кредитна банка, но този път въз основата на два договора за репосделки, които се отнасят за същите облигации по ЗУНК с общ номинал от 14.45 млн. щ. долара. Финансови експерти и юристи твърдят, че само договорът за доверително управление не е достатъчен, за да може една банка да придобие собственост върху ценни книжа. Но за Кредитна банка явно е било крайно належащо да стане собственик на облигациите по ЗУНК. Затова на 26 юли и на 10 септември миналата година освен подписването на договорите тя осъществява с касата и две репосделки. Именно благодарение на тях банката придобива собствеността върху валутните облигации по ЗУНК, които и в момента дължи на касата. За разлика от договорите срокът на тези сделки е изтекъл на 27 януари тази година, но Кредитна банка и до ден днешен не е върнала облигациите. Изглежда, ДСК сега ще застъпва тезата, че договорите за доверително управление са формални, а истинските операции, чрез които банката е станала собственик на облигациите по ЗУНК, са репосделките. От Кредитна банка пък вероятно ще настояват, че репосделките са взаимносвързани с договорите за доверително управление, чийто срок изтича в края на 1998 година. Естествено най-компетентно по възникналия спор ще се произнесат юристите. И все пак безспорно е едно - Кредитна банка дължи на ДСК облигации по ЗУНК за 14.45 млн. щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във