Банкеръ Daily

Общество и политика

Концесионерът твърди, че няма разорани дюни на Смокиня

Снимка: Валентина Кондева, Фейсбук

Концесионерът на плажа на къмпинг "Смокиня - Север" Иван Алексиев заяви, че няма налице унищожаване на дюни. Сигнал за строителни дейности и разораване на дюни беше разпространен в неделя  във Фейсбук.

Сигнал беше подаден на зеления телефон в РИОСВ, който е разпределен за проверка.  Голяма част от сивите дюни в природната забележителност до къмпинг „Смокиня“ са частни и се водят земеделска земя. Но дори и в частна нива, собственикът няма право да унищожава видове от Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, каквито се срещаха върху разораните дюни.

"Изпълнявам стриктно указанията на министерството на туризма, етапите на почистване на плажната ивица са посочени в закона. Първо плажът се подравнява, след това се изравнява с тежка техника, след това се минава ръчно, закупили сме две машини, които са механични сета, след това се редят чадърите. Обезопасява се срещу паразити, но тази година се наложи една промяна. Всички заведения на плажа са остарели, те са на 16 години, морето беше тази зима много бурно. Заведенията бяха почти паднали, решихме да ги подменим съвместно със собствениците. Под тях се оказа, че има струпани боклуци. На 2 метра надолу се оказа, че са закопани фекални шахни, отпадъчни и помийни ями. Излезе и стара канализация, чугунена, която и нея изчистихме. Тогава извикахме геодезист, поставиха колчета, които са на 2,5-3 метра от началото на дюните. Те не са унищожени, вижда се от всички", заяви Алексиев пред БНР.

Той заяви, че още на 13 март са подадени писма до всички институции, че започва поетапно преместване на обектите на плажа, почистване на плажа и възстановяване на заведенията. В началото на април пък са подадени уведомления, че започва вторият етап. До момента няма отказ за извършването на тази дейност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във