Банкеръ Daily

Общество и политика

Комунизмът вече е утвърден като престъпен в новите учебници по история за 10 клас

Във всички учебници по история за 10 клас вече е включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, съобщи образователният министър Красимир Вълчев. Новите учебници са одобрени от министъра, след като са направени поисканите от ведомството промени. 

За първи път от тази есен десетокласниците ще изучават периода на комунистическия режим в самостоятелен раздел с няколко урока. Досега в учебниците този период бе представен в един-единствен урок, обхващащ историята на България след Втората световна война до днешни дни.

"Издателствата реагираха положително на поисканите от нас промени и ги направиха. Въпреки че всеки един от нас желае учебниците да изглеждат още по-добре, ние сме доволни от промяната, която се случи, защото тя е съществена", каза Вълчев пред сайта "ДС бг". Тоест вече са "в духа" на утвърдената през миналата година програма по история за 10 клас, където комунистическият режим ясно е класифициран като тоталитарен и подробно е описано какво трябва да включват учебниците.

Преди няколко месеца стана ясно, че в повечето от петте учебника по история за 10 клас на издателствата "Булвест 2000", "Анубис", "Домино", "Рива" и "Просвета" има съществени пропуски на важни факти и събития от периода 1944-1989 г. Поправката на проектите за новите учебници за 10 клас се наложи след обществено недоволство, че периодът на комунизма е представен твърде оптимистично и създава впечатление, че диктаторът Тодор Живков е управник от световна класа, грижещ се само за благото на народа. Изобщо не са споменати трите държавни фалита по времето на Живков - в края на 50-те години на XX век, като през 1960 година външният ни дълг е рекордните 3 млрд. лева, през 1978 година най-вече заради поскъпването на петрола и през 1987 година, заради цялостният провал в почти всички икономически отрасли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във