Банкеръ Daily

Общество и политика

Комунизмът спря одобряването на новите учебници по история

Министерство на образованието спря процедурата за одобряване на учебниците по история след скандал за представянето на тоталитарния режим. Според историци и учители уроците за тоталитарния режим са представени некоректно и са пропуснати важни моменти от този период.

По заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев издателствата ще трябва да нанесат поправки в учебниците си преди отпечатването им. Вълчев заяви, че в съдържанието на някои от помагалата има откровено провокативни текстове и липсват важни характеристики на комунистическия режим. 

„Има минимизиране на някои факти, недостатъчен акцент върху базови характеристики на периода и на режима. Има също така опит да се даде положителен акцент върху други не толкова съществени елементи”, отбеляза министърът.

Миналата седмица фондация „Истина и памет” направи петиция с настояване за спирането на учебниците. "Отсъства ясно изразен акцент какво е икономическото завещание на режима през 1989 г., а именно фалит и дългове – външен в размер на близо 11 млрд. долара и вътрешен дълг, натрупан през 80-те години в размер на 26,5 млрд. лв. Това е предпоставка за най-лошия икономически старт след промените в страните от Източния блок", заявиха от фондацията.

Журналистът Христо Христов смята, че на проблемите с историята първо да погледнем с малко математика - днешните десетокласници са родени 14 години след края на режима. 

"Тодор Живков е описан като човека, който през цялото време се е грижил за благосъстоянието на народа. През 1962 г. закрива лагерите за принудителен труд. Това е изключително невярно, защото лагерите са отворени отново в Белене 85-та", каза Христов.

Неточности журналистът открива по отношение на Възродителния процес. А също и за жертвите на режима. На мемориала в тяхна памет са изписани имената на 8200 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във