Банкеръ Daily

Петър Стоянов:

Комунизмът рухна изведнъж, бяхме неподготвени

"Комунизмът рухна изведнъж, а източноевропейците не бяхме подготвени. Това трябва да го кажем с чиста съвест. Вижте големите олигарси кои са - хората, които успяха да се възползват от прехода". Това каза президентът в периода 1997 - 2002 Петър Стоянов пред БНТ. 

По думите му концентрацията на хората в домашните проблеми не им дават възможност да се концентрират върху сериозните неща. "Накъде отива нашата цивилизация - това е големият въпрос, който обсъждат малкото умни хора", каза още той. 

"Не съм спирал Закона за лустрацията - с мой указ беше публикуван в Държавен вестник, после отменен от Конституционния съд по искане на БСП", каза още той.

Той допълни, че не е спирал и законите за отваряне на досиетата. "Приемани са два закона по времето на моя мандат във връзка с досиетата - през 1997 г. и 2001 г.

"Иска  ми се да бъда на чисто с историята. Моят мандат беше особен, защото България тогава нямаше правителство, цялата институционална власт в страната се беше съсредоточила в мен, а това беше голяма отговорност", каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във