Банкеръ Weekly

Общество и политика

КОМПРОМИСЪТ ВИНАГИ Е ПО-УСТОЙЧИВОТО РЕШЕНИЕ

Емил Стоянов - заместник-председател на УС на БНТ


Г-н Стоянов, как гледате на възприетия казус: имаш електромер - плащаш за телевизия, вместо въвеждането на един поголовен данък, да речем?


- Това с електромерите между впрочем е и европейска практика. Доколкото зная - така е във Франция, също и в Белгия. Значи не е някакво велико изключение. Това е воля на законодателя в крайна сметка - не е работа на телевизията. Вероятно този начин за събиране на таксите им се е сторил по-надежден.


А понеже не съм данъчен специалист - не смея да тълкувам варианта с поголовен данък.


Като един от хората, особено заинтересовани час по-скоро да се появи ясен регламент за електронните медии, не сте ли смутен, че медийният закон се препъна?


- Не, не мисля че законът се е препънал. Това, което всички в телевизията очакваме, е именно закон, с който нашата работа да се регламентира колкото може по-скоро. Понеже в момента стоим в доста неопределена ситуация и не знаем как да планираме разходите си за догодина, не знаем какви програми ще правим. Тоест единственото ни желание е законът да се приеме. А после ще мислим как ще работим по него.


Нямаше ли да е логично след появата на закона да се започне на чисто - с нов национален съвет?


- Не знам. Както решат в парламента. Въпросът е извън нашата компетентност. Ние можем да казваме какво ще става в телевизията въз основа на един приет закон.


Имате ли някакво несъгласие с приетите до момента текстове?


- Не, дотук аз лично съм доволен. Телевизията няма основание да е недоволна. Това мога спокойно да го кажа.


Какъв е коментарът ви по одобрените рекламни правила? Как ги приемат във вашите среди?


- Удовлетворен съм напълно. Телевизията получи едни ограничения в рекламата, които смятаме за разумни. Те ще имат двояк смисъл - ще ни позволят да функционираме нормално и същевременно да не се разпростираме на пазара монополно, да отворим път и на идващите колеги.


Значи златната среда?


- Крайностите никога не са устойчиви - нито монополизмът, нито орязването на пазара. Трябва да се намира компромисна форма, понеже тя винаги е устойчива или поне по-устойчива. И тази е такава според мен.Facebook logo
Бъдете с нас и във