Банкеръ Weekly

Общество и политика

Компютърните специалисти и военните с най-високи заплати

„Новата рейтингова система на висшите училища 2013 дава възможност за повече прозрачност и избор на кандидат-студентите", каза министърът на образованието проф. Анелия Клисарова при представянето на третото издание на Рейтинговата система на висшите училища.

Според нея системата позволява да се види каква е реализацията на завършилите университет.

Данните от класацията показват, че най-висока заплата сред завършилите в Топ 3 се нареждат "Информатика и компютри" в СУ, "Военно дело" във Военна академия и "Администрация и управление" в Американския университет.

Министърът на образованието заяви още, че от юли се обмисля възможността за увеличаване на стартовите заплати на младите учители, които в момента са 500 лева, но все още не е решено с колко ще бъде увеличението.

С повечето средства, които ще остават в училищата от делегираните бюджети, директорите ще имат възможност да увеличат заплатите и на останалите преподаватели, ако решат, категорична е Клисарова.

По думите й внесеното в Народното събрание предложение на Сергей Станишев и Лютви Местан за отпадане мандатността на ректорите във ВУЗ-овете дава възможност за по-голяма автономия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във