Банкеръ Weekly

Общество и политика

КОМПЮТЪРНАТА ХАПКА ПРАВЕЦ ОТВАРЯ РАБОТА НА ДЕПУТАТИТЕ

Оказва се, че макар и отдавна детронирана, компютърната Мека на България, програмирана за СИВ-ски нужди, все още може да предлага челен опит. В момента в бившето показно село от градски тип - Правец, топкласацията на кабелната телевизия води не американски трилър, а документален приватизационен екшън. Миналата седмица видеоматериалът бе показан и в София на нарочна пресконференция. Касетата е запечатала печалните мигове от учредяването на работническо-мениджърското дружество МС и Ко АД, което има амбицията да участва в наддаването за 80% от акциите на една вече увяхнала електронна слава - Микропроцесорни системи ЕАД. От хаотичната атмосфера, белязала на 18 март тази година въпросното учредително събрание, е повече от очевадно, че то е подготвяно на бегом. Получилият се форум от махленски тип върви без предварително обявен дневен ред, въпросите, които се обсъждат, изобщо не се гласуват, проектоуставът на бъдещото дружество не е раздаден на кандидат-акционерите. Тези и още доста други пропуски са причина както за конфликтната ситуация, нагряваща сега градусите в Микропроцесорни системи ЕАД, така и за възраженията, отправени към Софийския окръжен съд срещу вписването на МС и Ко АД в търговския регистър.


Приватизационната процедура на известното правешко предприятие бе обявена на 26 септември миналата година. А от тази дата насам около него се случват няколко любопитни събития, които обясняват поне донякъде защо раздържавяването му не върви в розово. Освен това те са и поредната илюстрация за ползата и вредата от работническо-мениджърското раздържавяване, което в българския си вариант получи едно нарицание, припомнящо за драматичните Шилерови Разбойници.


На 10 ноември 1997 г. общинският съвет на СДС в Правец, искайки смяна на директорския борд на дружеството, пише на промишления министър Александър Божков следното писмо:


Сегашното ръководство на Микропроцесорни системи ЕАД в състав: Евстати Милчов Апостолов, Иван Миланов Лазов и Нина Делчева Кукинска не се ползва с политическото доверие на СДС в общината. Нещо повече, същите за назначени, без да е искано нашето предложение и подкрепа. Във фирмата се правят назначения на хора, живеещи в София, Ботевград и Етрополе, докато наши специалисти и работници стоят без работа. Нещо по-лошо - на работа продължават да стоят стопански ръководители с доказани закононарушения и определена вина за лошото икономическо състояние на фирмата, с които новото ръководство се съюзи много бързо. Липсва ясна програма за приватизация. На среща с нас г-н Апостолов заяви, че по-рано от една година предприятието не може да бъде приватизирано.


Какво е отговорил г-н Божков и дали въобще е сторил това, не е известно. На 14 март тази година обаче


приватизационните начинания в Микропроцесорни системи


бележат внезапно и видимо ускорение. В съботния ден на същата дата съветът на директорите се събира и взема решение, което тутакси е оповестено писмено, за учредяване на работническо-мениджърско дружество.


Колективът е уведомен, че е създадена петчленна комисия, пред която определените от приватизационния закон правоимащи работници и служители могат да заявят намеренията си за участие. Съобщено е още, че цената на една акция е 10 хил. лв., 1000 лв. от които се внасят в деня на заявката, а останалите 9000 лв. - при приключване на приватизационната сделка, естествено ако тя е спечелена от работническо-мениджърския екип.


Четири дни след обявата на учредителното събрание се появяват около 170 представители на 500-членния колектив на Микропроцесорни системи. То се провежда под председателството на Нина Делчева, член на съвета на директорите на държавното дружество, която е ръководен служител в Софийската голяма община и член на надзорния съвет на столичната агенция за приватизация. Секретар на събранието е председателят на директорския борд на Микропроцесорни системи - Иван Лазов. Присъстващите са информирани, че заедно с изпълнителния директор на предприятието Евстати Апостолов г-жа Делчева и г-н Лазов оформят и


управленската тричленка


на бъдещото работническо-мениджърско дружество. Освен това се изяснява, че записалите се в него 150 работници и служители ще си поделят само 3500 броя акции, а тримата ръководители стават собственици на 15 хил. броя акции по 10 хил. лв. всяка. Братската делба е главната причина за последвалите протести.


На 25 март тази година близо 200 души от правешката фирма слагат подписите си под възражението срещу начина, по който е организирано и проведено събранието. На 7 април със становище по случая излиза и Общинският съвет на община Правец, в което се казва:


На събранието, състояло се на 18 март, ръководено от председателя на съвета на директорите на Микропроцесорни системи Иван Лазов, е взето решение за учредяване на ново акционерно дружество със сходен предмет на дейност и седалище гр. София. Повече от 80% от акциите са притежание на членовете на сегашния съвет на директорите на държавното предприятие. Събранието предизвика напрежение и създаде потискаща атмосфера в колектива. През последните дни основателната тревога и загриженост се пренесоха и сред обществеността на град Правец и общината. На този фон отсъствието на адекватна реакция за повече гласност, яснота и прозрачни критерии създава допълнително впечатление за задкулисни действия и приватизация на тъмно.


Подобни съмнения изразяват и


политическите лидери от софийския регион


оглавяващи формации като БЗНС - Народен съюз, БСДП, СДП, БДФ. Миналата седмица те са сезирали официално парламентарната група на СДС, парламентарната група на НС, председателя на парламентарната Икономическа комисия Никола Николов и областния управител на Софийска област Стойчо Кацаров за следното:


Със загриженост сме длъжни да ви информираме и да потърсим вашето съдействие предвид създалата се сложна обстановка в Микропроцесорни системи ЕАД - Правец, предизвикана от действията на съвета на директорите. На проведеното събрание за учредяване на МС и КО АД за работническо-мениджърска приватизация съветът на директорите се самоизбра за ръководство на новоучреденото АД, до което е ограничен достъп на правоимащи, като е наложено ограничение за броя на закупените акции от страна на допуснатите работници и служители. Възмутен от тези манипулации и от грубото нарушаване на приватизационния закон, колективът на предприятието излезе с подписка, адресирана до Министерството на промишлеността и до Агенцията за приватизация.


Разчитаме на вашата подкрепа за извършването на спешна проверка от народни представители, избрани в софийския район от листата на ОДС, тъй като Микропроцесорни системи ЕАД е структуроопределящо предприятие за региона. Приватизацията на дружеството трябва да бъде извършена по най-бързия начин, но в съответствие на законите и интересите на държавата и правоимащите.


Както научи в.БАНКЕРЪ, вероятно този четвъртък в Правец ще пристигнат на


депутатска проверка


група парламентаристи от ОДС. Надеждата е те да дадат обективен отговор на нездравите съмнения и подозрения, които витаят около правешкото дружество. Техен основен обект е Евстати Апостолов, който на 15 юни миналата година замени председателското си място в съвета на директорите на Микропроцесорни системи с поста изпълнителен директор на предприятието. До назначаването си г-н Апостолов фигурира като съдружник в учреденото през 1992 г. в София ООД Микротехника. Дружеството се занимава с изследвания, конструиране, внедряване, изпитания, усъвършенстване, производство, комплектация, адаптиране и пласмент на елементи, модули, системи и технологично оборудване, както и свързаната с тях сервизна дейност и ноу-хау. Останалите съдружници в Микротехника са швейцарската фирма Бекол, австрийската И и С-съоръжения, фалиралата вече ботевградска фирма Микроелектроника и...


добилото скандална популярност Инко ЕООД


Твърди се, че сега именно Инко ЕООД държи входа и изхода на Микропроцесорни системи ЕАД. То доставяло компонентите за производството на печатни платки и изнасяло готовата продукция в Германия за фирмата Щайнер. Твърди се също, че с тази фирма правешкото предприятие работи от 1994 г., но до появата на Евстати Апостолов като шеф на Микропроцесорни системи ЕАД между Щайнер и Микропроцесорни системи нямало посредник, а сега договорните взаимоотношения с Инко били доста неясни. За сметка на това обаче било ясно, че финансово-икономическото състояние на правешкото дружество съвсем не е цветущо. Предприятието дължало на бюджета около 800 млн. лв., от ноември миналата година досега не били плащани текущите данъци, задълженията към НЕК надхвърляли 150 млн. лв., а към Булгаргаз - 80 млн. лева. На гърба на фирмата тежали непреоформените по ЗУНК кредити в размер на 1 250 000 щ. долара и 250 млн. лева. Твърди се, че


главна заслуга за кредитните задължения


от подобен род имал бившият изпълнителен директор на Микропроцесорни системи - небезизвестният Пламен Вачков, ръководил предприятието до към края на 1992 година. Същият господин, който сега е президент на фирмата на Мултигруп Мултекс и като представител на ПФ Електроника е член на директорския борд на ДЗУ, до 1984 г. бил и директор на опитната база на Института по техническа кибернетика и роботика към БАН. Там пък до 1989 г. работила и сегашната членка на съвета на директорите на Микропроцесорни системи ЕАД Нина Делчева Кукинска. Тези трудово-биографични моменти дават основания на противниците на екипа Апостолов-Делчева-Лазов да правят прогнози за това, кой всъщност може би ще удари финансово рамо на учреденото работническо-мениджърско МС и Ко.


Много по-важно е обаче вместо такива излишни гадания да се даде ясен отговор на въпроса


дали Микропроцесорни системи ЕАД се е дръпнало от ръба на на фалита?


От лятото на 1995-а до началото на тази година из съдебните инстанции се размотава делото по несъстоятелността на фирмата, образувано пред Софийския окръжен съд по иск на БАЛКАНБАНК заради 150 млн. лв. неиздължени кредити, теглени през 1991 г. по време на управлението на цитирания вече Пламен Вачков. След непрекъснати отлагания ход на делото е даден едва през юни 1997 година. В края на същия месец Микропроцесорни системи успява да сключи договор с фабриката за производство на олио Брилянт в село Крушето, която има да получава от БАЛКАНБАНК около 65 хил. щ. долара. С тази сума е покрито задължението на правешкия завод с уговорката, че той ще върне парите на фабриката за олио в края на 1997 година.


БАЛКАНБАНК приема схемата за издължаване


но въпреки това на 14 юли миналата година Софийският окръжен съд открива производството по несъстоятелност на Микропроцесорни системи и в дружеството, макар и за кратко, влиза синдик. Фалитната заплаха тегне над фирмата до 14 януари 1998 година. Както поясни пред в.БАНКЕРЪ началникът на управление Несъстоятелност към промишленото министерство Стилиян Симеонов, на тази дата по делото се е произнесъл най-сетне и Върховният касационен съд. Той е обезсилил решението на софийската окръжна магистратура със следния основен мотив:


След уреждане на кредитните отношения между кредитора, който е поискал откриването на производство по несъстоятелност, и длъжника със сключената между тях извънсъдебна спогодба и изрично направеното искане от страните Софийският окръжен съд е трябвало да прекрати гражданското дело, а не да постановява решение по същество, откривайки производството по несъстоятелност на Микропроцесорни системи ЕАД.


Решението на Върховния касационен съд


е окончателно и казусът е ликвидиран, уточнява г-н Симеонов, но той не знае дали правешкото дружество се е издължило междувременно на фабрика Брилянт. Ако парите не са върнати, фалитната шайба може отново да се завърти около Микропроцесорни системи. Шефът на управление Несъстоятелност в промишленото министерство няма информация и не може да се произнася доколко ефективно е сегашното управление на предприятието. Колежката на Стилиян Симеонов Катя Шкембова, експерт в управление Електроника и електротехническа промишленост, заяви пред в. БАНКЕРЪ, че при нея не са постъпвали никакви оплаквания и възражения срещу ръководството на фирмата. Щом подобни сигнали не са стигнали до нашето управление, казва г-жа Шкембова, значи и в министерството няма такива. Колкото до атаките срещу учредяването на работническо-мениджърското дружество, експертката уточни, че този проблем е изцяло от компетенцията на


Агенцията за приватизация


Микропроцесорни системи е включено в групата на предприятията за пулова приватизация и както информира Катя Шкембова, инвестиционният посредник Роланд Бергер енд партнер вече е приключил работата си по оценката на дружеството. Оттам пък заявиха пред в БАНКЕРЪ, че при тях все още не е постъпила оферта от името на работническо-мениджърския екип МС и Ко, за чието учредяване инвестиционният посредник не знае нищо.


Засега от Роланд Бергер енд партнер се въздържат от коментарии по въпроса има или няма стратегически кандидат-купувачи за производителя на електронна техника в Правец. Специалистите от бранша обаче твърдят, че макар и загубил соцславата си на индустриален хит, обектът все още е атрактивен. Неговите два завода - за печатни платки и за механична техника, основателно предизвикват апетита на познавачите. В Правец например твърдят, че


бившият държавен и партиен деец Петко Данчев не криел интереса си


към инструменталния цех на механичния завод. Пояснява се също, че г-н Данчев вече бил получил един добър подарък от Микропроцесорни системи. През декември 1994 г. тогавашният изпълнителен директор на дружеството Ангел Аспарухов сключва договор за съвместно стопанско предприятие с десетгодишен период на действие със софийското дружество ВНТ АД, зад което според правчани стои Петко Данчев. Идеята на начинанието е да се преустроят гаражните клетки за ТИР-ове и автосервиза, собственост на правешкото дружество, в завод за пластмасови опаковки за хранителната промишленост. Според договора строително-монтажните работи са изцяло за сметка на Микропроцесорни системи ЕАД, а разпределението на бъдещите печалби е визирано по схемата - 90% за ВНТ АД и 10% за Микропроцесорни системи ЕАД. За да е още по-красив договорът, в него е записано, че той не може да бъде прекратен едностранно по никакъв начин, докато съдружниците не си изпълнят задълженията. Инвестициите на евентуалния неизправен съдружник остават за сметка на партньора. Клаузата показва, че договарящите се страни предварително са били наясно, че


ако Микропроцесорни системи не докара работата до акт 16


няма да си възстанови направените разходи. В крайна сметка точно това се случва. В началото на 1996 г. по нареждане на служебния промишлен министър Витко Еленков срещу 10 млн. лв. ВНТ АД получава почти построения завод за опаковки. И сега това предприятие си работи и печели добре, а държавното дружество за електронна техника само си спомня за изпитата чаша студена вода.


Съблазни сега крие и неговият монтажен завод, въпреки че от 1990 г. той е забравил що е то компютър. Съоръженията и сградният фонд на това поделение, разполагащо с 9 хил. кв. м. разгърната застроена площ, съвсем не са за изпускане. В момента обаче на стартовата приватизационна линия за зло или за добро се е наредило само спорното дружество МС и Ко. Кой ще застане зад и под него, ще покаже близкото бъдеще. Пак тогава ще се разбере и пазарната цена на Микропроцесорни системи ЕАД, от чиито активи поредица от предприемчиви директори източиха милиони, и то в зелена валута. Оперативните данни за машинациите трайно отлежават в Главна прокуратура в замразените папки на прословутото Дело N4, което явно никога няма да посочи виновниците за икономическата катастрофа на България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във