Банкеръ Daily

Общество и политика

Компенсации за училищните превозвачи при дистанционно обучение

Автобусите, които превозват децата до детската градина или училище, ще бъдат компенсирани, ако учебните заведения преминат на дистанционно обучение. Това предвиждат промени от Закона за предучилищното и училищното образование за начина на финансиране на превоз за собствена сметка и специализиран превоз на деца и ученици с автомобилен транспорт, приети днес от Министерски съвет.

В промените е предвидено при извънредни обстоятелства, при които присъственият образователен процес през учебната 2020/2021 година в детските градини и училищата е преустановен, да се отпускат средства за условно постоянни разходи в размер до 60% от заявените суми за периода на преустановяване на учебния процес, при превоз за собствена сметка и в размер до 50% от заявените суми за периода на преустановяване на учебния процес, при специализиран превоз с автомобилен транспорт.

Промяната в Наредбата се налага, тъй като превозът за собствена сметка и специализираният превоз с автомобилен транспорт обслужват 60% от всички маршрути. За да бъде гарантиран безплатният превоз на децата и учениците, е необходимо да бъдат запазени, както работните места на водачите, така и финансовата стабилност на транспортните предприятия, извършващи специализиран превоз с автомобилен транспорт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във