Банкеръ Daily

Общество и политика

Комитова отговори на БСК: Строителният бранш не е в колапс

Строителният бранш не е в колапс. Очевидно някои фирми са се чувствали сигурни при друг министър, а не при новия. Това обяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова във връзка с декларацията на Камарата на строителите в България.

По-рано днес те заявиха, че откакто арх. Виолета Комитова е поела поста, ситуацията в бранша се е влошила.

„Всички ресорни ведомства на МРРБ работят, но ако някои служители в тях са спрели работата си, следва да си подадат молбата за напускане. Строително-монтажните работи се актуват редовно. Наследените от предишното управление задължения на стойност 600 млн. лв. относно републиканската пътна инфраструктура вече са осигурени със съдействието на служебния министър на финансите. Същите ще бъдат разплатени на всички коректни фирми, след като МРРБ извърши проверка на място за количеството и качеството на извършената работа“, уточняват от ресорното ведомство.

От МРРБ допълват, че към днешна дата министър Комитова не е спирала нито един строеж и нито един проект по програми.

В своята декларация Камарата на строителите обвиняват регионалния министър за кадровата ѝ политика във ведомството.

„Свидетели сме на ескалация на негативните и уронващи престижа на строителния бранш внушения, отправени от министри от назначения служебен кабинет. Заради създадената несигурност МРРБ и ресорните ведомства не работят“, твърдят от бранша.

Те призоваха да се спре негативната кампания, която уронва престижа им, да се активизира работата на държавата, както и министерствата да изпълняват своите ангажименти по договорите с изпълнители.

Към становището на строителите се присъедини и бившият регионален министър от кабинета "Борисов 3" Петя Аврамова. 

"С тревога следя в последните дни информацията, която излиза от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Научаваме само за уволнения, смени на ръководни позиции, без доказателства за професионални качества", коментира тя в свой пост във фейсбук във връзка с действията на своята наследничка на поста арх. Виолета Комитова.

"Близо месец не сме чули нищо за това как напредва изпълнението на големите и важни за българските граждани инфраструктурни обекти, като АМ "Хемус", АМ "Струма", АМ "Европа". Ние във Враца с безпокойство следим един от най-важните обекти за нашата област – скоростният път Мездра – Ботевград. Днес видях, че тези притеснения се споделят и от всички участници в строителния процес", отбеляза Аврамова. 

Тя напомня, че ресорът на регионалното развитие и благоустройството е тежък.

"За да могат да се осъществяват и да напредват големите проекти е нужна много работа, а не ПР акции с политически привкус. В условията на предизборна кампания вероятно някой трупа дивиденти от обвинения. Но спирането и забавянето на важните за страната ни инфраструктурни проекти е в ущърб на всички български граждани", категорична е Аврамова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във