Банкеръ Daily

Общество и политика

Комисията за НДК отиде в историята

В продължение на два месеца Диана Йорданова от ГЕРБ беше председател на комисията

Комисията за НДК, която проверяваше всички факти и обстоятелства при разходването на средствата, отпуснати за целите на предстоящото председалтество на ЕС, отиде в историята. Депутатите решиха тя да не продължи работата си през септември. Предложението на БСП бе отхвърлено с 92 гласа "за" срещу 103 "против".

Логично, дебатите в пленарната зала не минаха никак леко. Управляващи и опозиция се хванаха за гушите още по въпроса дали докладът да бъде разгледан на 27 или на 28 юли. След четири гласувания левицата взе своето и становището бе обсъдено днес, и то в комплект с тяхното предложение за удължаване на срока за работа на временната комисия до септември. "Червените" си издействаха и достатъчно време, за да изложат своите позиции за управлението на Мирослав Боршош, след като председателят Димитър Главчев разреши на парламента да работи до приключването на разискванията. В крайна сметка докладът на временната комисия бе одобрен със 105 гласа "за" срещу 91 "против".

Във въпросния доклад комисията препоръча на Сметната палата да включи в годишната си програма за 2018-та одит за финансовото управление на НДК за периода 2015-2017 година. Според депутатите Палатата трябва да анализира цялостната дейност на НДК и да провери начина на управление и усвояване на ресурсите.

В документа бе записано още, че "въз основа на проведените изслушвания и на предоставените документи народните представители смятат, че са налице съмнения за извършени нарушения, но по този въпрос следва да се произнесат компетентните органи."

Повече по темата четете в новия брой на в. "БАНКЕРЪ"

Facebook logo
Бъдете с нас и във